Facebook спря достъпа на британска компания заради съмнения за злоупотреби с данните

      Публикувано на Saturday, 21 July , 2018      64 Прегледа     
Facebook спря достъпа на британска компания заради съмнения за злоупотреби с данните

  • Лондон

Социалната мрежа Facebook е спряла достъпа на британската компанията за анализ на данни Crimson Hexagon заради опасения, че може неправилно да е управлявала данните на потребителите, съобщава TechCrunch.

Компанията от години използва официални приложни програмни интерфейси (API), за да извлича публични постове от Facebook, Instagram, Twitter и други източници онлайн, събирайки и анализирайки ги за различни цели, например за да прави оценка на общественото мнение към политически кандидат или въпрос.Компанията има клиенти в целия свят, обслужвайки дружества и агенции в Русия и Турция, както и САЩ и Обединеното кралство.

Facebook явно не е била напълно наясно до каква степен Crimson Hexagon използва данните на потребителите, включително по няколко държавни договори, които социалната мрежа не е имала възможност да оцени, преди да влязат в сила.

Възможността британската компания да не спазва правилата на Facebook за ползване на данни, и по-конкретно, че може да е помагала за създаването на инструменти за наблюдение, очевидно не е била достатъчно реална, за да предприеме Facebook действия. Вероятно летвата за прекратяване на дейността е била понижена по някое време миналата година.

Разследваме твърденията срещу Crimson Hexagon, за да видим дали те са нарушили някои от политиките ни“, заяви вицепрезидентът на Facebook по продуктовите партньорства Айм Арчибон.

Wall Street Journalкоято първа съобщи за спирането на достъпа, отбелязва, че Crimson Hexagon в момента има договор с Федералната агенция за управление на кризи (FEMA) за следене на онлайн обсъждания за различни свързани с бедствия цели.

Сделка със Службата на САЩ за имиграционен и митнически контрол (ICE) обаче е пропаднала, тъй като Twitter се е възпротивила на подобно приложение на данните ѝ.

Освен предположението, че работата, приета от компанията, е на ръба да бъде оценена като неподходящо ползване на публичните данни от социалните компании, Crimson Hexagon явно не е направила нещо толкова нелоялно, колкото други компании. Тя се ограничава само до публично достъпните данни, като си плаща за достъп до тях, и прилага собствени методи, за да създаде собствен бранд за анализи и разузнаване.

Компанията освен това не е (поне не очевидно) полунезависимо подразделение на голяма, неясна мрежа от компании, които активно се опитват да прикрият сделките и връзките си, какъвто бе случаят с Cambridge Analytica.

Дейността на Crimson Hexagon’s изглежда честна, с обикновени рискови инвестиции и партньорства. Работата ѝ наподобява тази на Cambridge Analytica от гледна точка на това, че предоставя анализ на милиарди публични публикации, но поне го прави открито.

По случайност Crimson Hexagon е съоснована от същия човек, който бе поставен начело на новата социално-научна инициатива във Facebook – Гари Кинг от Харвард.

В изявление той отрича да е бил замесен в ежедневната работа на Crimson Hexagon, макар че е неин председател. Без съмнение тази връзка също ще бъде анализирана от Facebook.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/07/21 последна редакция в 10:00 AM
Източник : Инвестор | Снимка : Google
65 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки