Файез ел Сарадж категорично отказва да разположи в Либия центрове за настаняване на мигранти

      Публикувано на Friday, 20 July , 2018      51 Прегледа     
Файез ел Сарадж категорично отказва да разположи в Либия центрове за настаняване на мигранти

  • Свят

Министър-председателят на правителството на националното единство на Либия Файез ел Сарадж съобщи днес, че категорично отказва да разположи в страната си центрове за настаняване на мигранти, както биха желали страните от ЕС, предаде Франс прес.

“Ние сме абсолютно против искането на Европа съвсем официално да настани у нас незаконни мигранти, нежелани в ЕС”, заяви той пред германския в. “Билд”.

“Нито пък ще правим “сделки” с ЕС и ще се ангажираме с нелегални мигранти срещу пари”, добави той в интервюто, дадено в Тунис.

“Много съм изненадан, че вече никой в Европа не желае да приема мигранти, но ни се отправя искане да приемем стотици хиляди такива тук”, продължи премиерът.

Той прикани европейците да упражнят по-силен натиск по-скоро върху страните, откъдето идват мигранти, а не върху Либия. Там трафикантите реализират солидни печалби, като използват хаоса след войната, свалила режима на полковник Кадафи.

В края на юни страните от ЕС, твърде разединени по въпроса за приемането на мигранти, стигнаха с голям труд до споразумение, в което твърдят, че ще “проучат” създаването на “платформи за дебаркиране” извън общността за мигранти, спасени в морето.

Контурите на този проект обаче все още са много неясни; пораждат се и редица въпроси доколко е съвместим с международното право. 

Рабат вече отхвърли идеята за подобни центрове на мароканска територия, също и Албания. Тунис отдавна е против предложението.

Сарадж отхвърли в интервюто обвиненията на испанската неправителствена организация “Проактива оупън армс“, че либийската брегова охрана е изоставила тези дни в открито море две жени и момче.

Детето и една от жените бяха намерени мъртви от хуманитарните служители, но една от жените по чудо оцеля, напомня АФП.

”Спасяваме всеки ден стотици хора край бреговете на Либия”, подчерта той, но изтъкна, че страната се нуждае от финансова и логистична подкрепа, за да действа по-ефикасно в тази насока.

Етикети:
Категория Свят | 2018/07/20 последна редакция в 1:35 PM
Източник : | Снимка :
52 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки