Начало България Финансирането на българската армия – най-горещата тема на КСНС

Финансирането на българската армия – най-горещата тема на КСНСКатегория България | 2018/04/20 at 9:00 AM | 41
Коментари ->> Добави Коментар

Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г. Продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).Той уточни, че на заседанието е коментирана и точката за вероизповеданието.

Каракачанов коментира проблемите, свързани с националната сигурност, които са били дискутирани при президента по-рано. Един от проблемите, които министърът очерта, е опасността от радикализация.

“В България ги виждаме в момента само под формата на говорене по гетата, но този проблем не е за подценяване”, подчерта той на излизане от президентството.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че на заседанието при президента е повдигната и темата с избора на изтребители, бойни самолети. Преди години имаше скандал във връзка с решението на служебното правителство, а по-късно и оспорваното от настоящето правителство – дали изборът е паднал върху шведските “Грипен” или върху американските F16, които обаче ще бъдат втора употреба.

Каракачанов смята, че закупуването на нова бойна техника по никакъв начин не бива да пречи на ремонта на настоящето въоръжение на българската армия, което пък е свързано с немалко средства.

Именно темата с финансирането на българската армия е била една от най-горещите точки, призна на излизане от президентството и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя допълни, че именно по тази точка е имало най-много спорове, тъй като рамката, която се очертава и желанието да е се достигне до 2% от БВП на този етап според нея е твърде рано. Тя коментира още, че преди да се стигне до темата с процента от брутния вътрешен продукт, който да бъде отделен за отбрана, трябва да се направят и достатъчно добри условия за служителите в българската армия, така че да се задържат повече млади хора.

 Етикети: #
Категория България | 2018/04/20 at 9:00 AM
42 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама