Финландия удари в земята Великобритания, Франция и Германия

      Публикувано на Tuesday, 7 August , 2018      1 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Финландия удари в земята Великобритания, Франция и Германия

  • Любопитно

Лондон, Берлин, Париж и други големи градове в най-проспериращите страни в Европа имат нещо общо помежду си – не са успели да разрешат проблема с бездомниците. Бездомници, които спят на улицата, продължават да са често срещана гледка в тези общества, които, въпреки щедрата им социална политика, не успяват да изкоренят този феномен.

Но има и едно изключение

Финландия беше определена като единствената държава в ЕС, която е успяла да разреши проблема с бездомниците. Международен проблем Организацията, подкрепяща правото на жилище в ЕС – Feantsa, установила, че всички страни членки на ЕС, с изключение на Финландия, са изправени пред криза с липсата на жилища за тези особено уязвими хора.

Парламентарно разследване във Великобритания установи, например, че броят на хората, живеещи по улиците на Англия, е нараснал с 30% между 2014 и 2015 г. А Feantsa счита, че в Дания броят на младите хора без покрив над главата си е нараснал със 75% от 2009 г.

В гръцката столица Атина същата организация изчислява, че един на всеки 70 души спи на открито

Как Финландия успя да се справи с проблема? Стратегията за оказване на помощ, която предлага скандинавската държава на бездомниците, е щедра, но проработи. Други държави им предлагат временни решения при определени условия. За сметка на това Финландия предоставя още от самото начало стабилно жилище без тежки условия и с последващ контрол от социални работници, които помагат на бездомниците да изградят отново живота си, като преодолеят проблеми, като зависимост от наркотици или безработица.

“Като начало им даваме апартамент с договор, който им предоставя същите права, които има всеки един наемател. И след това, ако се нуждаят от допълнителна помощ, им я предоставяме“, казва пред ВВС Юха Каакинен, ръководител на фондация „Y”, която предлага 16 300 жилища на хора без покрив във Финландия.

Ефективни разходи Фондацията смята, че фокусът върху постоянните жилища е по-ефективен, отколкото този върху временния подслон, който се прилага в много други страни, като се вземат предвид и социалните разходи, които програмата предотвратява.

“Много от бездомниците не се нуждаят от допълнителна помощ. Но е важно, ако я искат, да могат да я получат“, допълва фондацията.

Каакинен казва, че във Финландия, подобно на повечето страни в света, има много причини един човек да се озове на улицата.

“Едната е липсата на жилище на достъпни цени, други са икономическите причини, разводите и много други фактори, неща, които се случват в човешкия живот“, отбелязват от фондацията.

Каакинен допълва, че помощта трябва да е временна

„Сигурно е, че ако това положение се запази за по-дълго време, е много възможно да се появят нови проблеми. Поради това е важно проблемът да бъде атакуван възможно най-скоро“, казва той.

  • Без хора на улицата Доволна ли е Финландия от постигнатите резултати?
  • Окончателно ли е разрешен проблемът?

„Продължаваме усилията си“, казва Каакинен. Според едно изследване през 2015 г. във Финландия е имало около 7000 души в уязвимо положение заради липса на постоянно жилище. „Дори един човек без покрив в страната е твърде много. Във Финландия вече няма хора, които спят на улицата, но имаме хора без дом, които живеят временно с роднини и приятели. Продължаваме да полагаме усилия за пълно спряване с феномена“, заключава Каакинен.

Етикети:
Категория Любопитно | 2018/08/07 последна редакция в 5:30 PM
Източник : Блиц | Снимка : Google
2 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Сделката за Брекзит вкара Тереза Мей в най-голямата криза в нейното управление
Лондон Новини от Лондон

Сделката за Брекзит вкара Тереза Мей в най-голямата криза в нейното управление

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето управление, след като проектът за сделката по развода с…

Кои документи служат за доказване на адрес в Англия?

Опасностите при кражба на вашата самоличност

В Лондон се чувствам на място!

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

119 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

80 Прегледа

Secrets Of The Trams

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве