Начало Любопитно Финландия удари в земята Великобритания, Франция и Германия

Финландия удари в земята Великобритания, Франция и Германия

Финландия вече няма хора които спят на улицата


Категория Любопитно | 2018/08/07 at 5:30 PM | 245
Коментари ->> Добави Коментар

Лондон, Берлин, Париж и други големи градове в най-проспериращите страни в Европа имат нещо общо помежду си – не са успели да разрешат проблема с бездомниците. Бездомници, които спят на улицата, продължават да са често срещана гледка в тези общества, които, въпреки щедрата им социална политика, не успяват да изкоренят този феномен.Но има и едно изключение

Финландия беше определена като единствената държава в ЕС, която е успяла да разреши проблема с бездомниците. Международен проблем Организацията, подкрепяща правото на жилище в ЕС – Feantsa, установила, че всички страни членки на ЕС, с изключение на Финландия, са изправени пред криза с липсата на жилища за тези особено уязвими хора.

Парламентарно разследване във Великобритания установи, например, че броят на хората, живеещи по улиците на Англия, е нараснал с 30% между 2014 и 2015 г. А Feantsa счита, че в Дания броят на младите хора без покрив над главата си е нараснал със 75% от 2009 г.

В гръцката столица Атина същата организация изчислява, че един на всеки 70 души спи на открито

Как Финландия успя да се справи с проблема? Стратегията за оказване на помощ, която предлага скандинавската държава на бездомниците, е щедра, но проработи. Други държави им предлагат временни решения при определени условия. За сметка на това Финландия предоставя още от самото начало стабилно жилище без тежки условия и с последващ контрол от социални работници, които помагат на бездомниците да изградят отново живота си, като преодолеят проблеми, като зависимост от наркотици или безработица.

“Като начало им даваме апартамент с договор, който им предоставя същите права, които има всеки един наемател. И след това, ако се нуждаят от допълнителна помощ, им я предоставяме“, казва пред ВВС Юха Каакинен, ръководител на фондация „Y”, която предлага 16 300 жилища на хора без покрив във Финландия.

Ефективни разходи Фондацията смята, че фокусът върху постоянните жилища е по-ефективен, отколкото този върху временния подслон, който се прилага в много други страни, като се вземат предвид и социалните разходи, които програмата предотвратява.

“Много от бездомниците не се нуждаят от допълнителна помощ. Но е важно, ако я искат, да могат да я получат“, допълва фондацията.

Каакинен казва, че във Финландия, подобно на повечето страни в света, има много причини един човек да се озове на улицата.

“Едната е липсата на жилище на достъпни цени, други са икономическите причини, разводите и много други фактори, неща, които се случват в човешкия живот“, отбелязват от фондацията.

Каакинен допълва, че помощта трябва да е временна

„Сигурно е, че ако това положение се запази за по-дълго време, е много възможно да се появят нови проблеми. Поради това е важно проблемът да бъде атакуван възможно най-скоро“, казва той.

  • Без хора на улицата Доволна ли е Финландия от постигнатите резултати?
  • Окончателно ли е разрешен проблемът?

„Продължаваме усилията си“, казва Каакинен. Според едно изследване през 2015 г. във Финландия е имало около 7000 души в уязвимо положение заради липса на постоянно жилище. „Дори един човек без покрив в страната е твърде много. Във Финландия вече няма хора, които спят на улицата, но имаме хора без дом, които живеят временно с роднини и приятели. Продължаваме да полагаме усилия за пълно спряване с феномена“, заключава Каакинен.Етикети: # # # # # # # #

Категория Любопитно | 2018/08/07 at 5:30 PM
246 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Блиц | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама