Флуорът в пастата за зъби ни разболява

      Публикувано на Tuesday, 27 August , 2019      2209 Прегледа     
Флуорът в пастата за зъби ни разболява

  • Здраве

Често ли си миете зъбите? Колко пъти на ден?

Веднъж или два пъти, най-вероятно. А някога замисляли ли сте се какво има в пастата ви за зъби, какви вещества се съдържат в нея?
Та нали на практика я използваме през целия си живот! Може би, също като мен, сте се отнасяли с безразличие към това и просто сте се доверили на зъболекарите.

Не много отдавна, след като прочетох за рисковете от употребата на флуора, се замислих. В края на краищата, никога не съм се и съмнявала дори, че пастата за зъби, която използваме на практика през целия си живот, може да съдържа елементи, които са вредни за човешкия организъм. За моя голяма изненада, след кратко търсене в интернет, успях да намеря много “интересна” информация както за флуора, така и за въздействието на това вещество върху организма на човека.

Флуорът е токсичен за хората, независимо от факта, че е естествено вещество. Нещо повече, много по-токсичен е от оловото!

Инжекция с дози от 2-5 грама натриев флуорид (стандартен компонент в пастите за зъби) – е смъртоносна за човека.

В една тубичка с паста за зъби, средно голяма по размер, има такова количество флуорид, което е в състояние да убие малко дете, ако използва цялата паста наведнъж!
Пастите за зъби с флуор съдържат по-висока концентрация на флуорид от съдържанието му в природата.

Първоначално флуорът се е добавял към водата, защото се е смятало, че предотвратява развитието на кариес и е много полезен за зъбите. Едва по-късно започват да го влагат и в пастата за зъби. Има страни, като САЩ например, където на флуориране се подлага почти 2/3 от природната вода.

Как действа флуоридът в борбата с кариеса?
Установено е, че флуорът е токсичен за бактериите. А бактериите, както и други форми на живот, се хранят със захари (глюкоза, захароза, фруктоза, лактоза или хранителни нишестета). А физиологичните отпадъци от бактериите са точно тези киселини, които могат да разтварят зъбния емайл и да причиняват кариес. Флуорът е отрова за бактериите и в резултат на неговото действие се намалява способността на бактериите да обработват захарта. Но, за съжаление, флуоридът е толкова токсичен, че трови не само бактериите, а и другите клетки в организма.

Какви са рисковете от употребата му?
Дори когато се използва в малки дози (във флуорирана вода или паста за зъби) – флуоридът може да предизвика сериозни проблеми със здравето.
Интоксикацията с флуор в хронична форма – флуороза, се среща в две форми: зъбна и скелетна, с ужасни симптоми, които е по-добре да не се описват.
Има и множество изследвания върху животни, който показват, че флуоридът – който също е и невротоксин, понижава когнитивните способности (за езиково обучение, реч, мисъл) и паметта.

Горчивата истина
Защо са започнали да добавят флуорид във водата и пастата за зъби? Както може да се очаква, в това е замесена политиката и парите.

В книгата си известният продуцент и журналист от Би Би Си, Кристофър Брайсън, “Флуорът – голямата лъжа” (след 10-годишно проучване на фактите), описва историята на създаването на мита за полезността на флуорида. Тази книга разказва за научните институции и конкретни известни личности, които са изиграли важна роля в това към днешна дата флуоридите да се използват за превенция на стоматологичните заболявания в световен мащаб.

Широко рекламираните пасти за зъби (“блендамед”, “колгейт”, “аквафреш” и др.) съдържат флуор в доста голямо количество. Тези пасти за зъби се купуват от хората заради многократно повтаряните лъжи в рекламите.

Какво можем да направим?
Първо погледнете на проблема с други очи. Следвайки здравия разум, не е трудно да се досетим, че не трябва да приемаме (още повече редовно) вещества, за които не сме сигурни как ще се отразят на здравето ни.

Дори и да се прокрадват и най-малките съмнения, че флуоридът може да е вреден – няма смисъл да го използваме. В този случай множеството публикации по тази тема ни убеждават, че е по-добре да се откажем от него.


Етикети:
Категория Здраве | 2019/08/27 последна редакция в 5:30 PM
Източник : Здраве | Снимка : Google
2210 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки