Начало Свят Франция гласува нов закон за вътрешната сигурност

Франция гласува нов закон за вътрешната сигурностКатегория Свят | 2017/10/03 at 7:30 PM | 101
Коментари ->> Добави Коментар

Националното събрание на Франция прие с широко мнозинство проектозакона за вътрешната сигурност.

Текстът ще даде рамка на мерките срещу тероризма след отмяната на 1 ноември на извънредното положение, продължило 2 г.До мнозинството сред френските депутати се стигна въпреки разногласията и критиките по време на дебатите.

Текстът трябва да утвърди трайно част от мерките, взети при извънредното положение, което е в сила в страната от две години преди прекратяването му на 1 ноември.

Проектът предвижда правомощия за властите относно наблюдението над лица, заподозрени в тероризъм, включително взимане на решения за обиски и поставяне под домашен арест.

Мерките включват и разширяване на периметъра за контрол около граничните пунктове и летищата, както и закриването на религиозни центрове, проповядващи радикална идеология.

Проектът срещна остър отпор сред част от опозицията. За крайната левица той фактически превръща извънредното положение в постоянно и ограничава гражданските свободи.

Според депутати от десницата и крайнодесния Национален фронт мерките са недостатъчни и непълни. Група парламентаристи от Републиканците предложиха алтернативен проект.

След гласуването депутатите трябва да постигнат компромис със Сената, горната парламентарна камара, където текстът претърпя значителни промени през юли, повечето отхвърлени от Националното събрание.

Проектъзаконът е подложен на гласуване в контекста на сериозна терористична заплаха, два дни след атаката в Марсилия, за която пое отговорност “Ислямска държава”.

Разкритията за нападателя, незаконно пребивавал във Франция и многократно задържан от полицията, възбудиха полемика за ефикасността на мерките за сигурност.

Междувременно бяха арестувани петима души с радикален уклон, заподозрени в опит за взрив в парижка жилищна сграда. /bnr.bgЕтикети: # # #

Категория Свят | 2017/10/03 at 7:30 PM
102 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : | Снимка :
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама