Франция вероятно ще отложи решението за Северна Македония

      Публикувано на Friday, 11 October , 2019      299 Прегледа     
Франция вероятно ще отложи решението за Северна Македония


Франция иска да предложи нова методология за преговорите за присъединяване към Европейския съюз в рамките на министерска среща в Люксембург следващата седмица, която може да забави решението за започване на преговорите за членството на Албания и Северна Македония за трети път, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.Въпреки че засега позицията не е официална, Париж отдавна твърди, че настоящият процес на преговори за присъединяване не е достатъчно успешен, разкриват дипломатически източници от Брюксел.

Посланиците на държавите-членки на ЕС ще се срещнат в рамките на деня, за да обсъдят предложението на Франция за трети път да се отложи решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания за март 2020 г.

Париж предлага в заключителната декларация след срещата да се добави изречение, в което ще бъде обяснено, че страните от ЕС ще се стремят да се „върнат към въпроса“ през март догодина.

Очаква се Франция да отправи молба към Европейската комисия за изготвянето на доклад в допълнение към този, който ще бъде представен през април 2020 г.

Някои държави-членки на ЕС нямат възражения срещу преразглеждане на процеса на преговорите за разширяване на Общността, но смятат, че това не трябва да доведе до ново забавяне на решението за двете балкански страни.

Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хансъщо направи подобно изявление в четвъртък.

„Винаги има място за усъвършенстване… Винаги може да се говори за методологията. Не трябва да се отказваме, но не трябва да бъдем и заложници” на този стремеж, поясни австрийският политик.

В Брюксел се разпространяват множество информации, съгласно които подкрепата на френския президент Еманюел Макрон за решението за откриване на преговори може да се ожесточи, тъй като неговата кандидатура за комисар Силви Гулар бе отхвърлена от Европейския парламент.

Едно от решенията за победа над Франция е приемането на разделянето на Албания и Северна Македония в преговорите, тъй като Париж дава все по-ясни индикации, че перспективите за „зелена светлина“ за Тирана почти не съществуват.

Италия, от друга страна, настоява на двете страни да бъде разрешено да водят преговори в пакет и се очаква силна конфронтация между Рим и страни като Франция и Нидерландия, подчертава изданието.

Според Хан решението да се разделят двете страни в процеса би било „груба политическа грешка“, но подчерта, че ако паралелните преговори не са възможни, този вариант е по-добър от това нито една от двете страни да не се придвижи напред по пътя на евроатлантическата интеграция.

„Сигурен съм, че ще има положително решение за преговорите, не мога да разкрия подробности в момента, в дипломацията трябва да гледате на нещата поотделно, но има желание да се намери решение, нещата вървят добре и това е обичайното поведение в ЕС, където всичко става в последната минута“, подчерта Хан пред репортери в Брюксел.

Комисарят отбеляза, че Северна Македония е показала резултати във всички области и е единствената страна без отворени двустранни въпроси в региона, докато Албания все още има политически проблеми у дома, въпреки че е изпълнила всички необходими критерии.

Етикети:
Категория Европа, Свят | 2019/10/11 последна редакция в 5:54 AM
Източник : Фокус | Снимка : Google
300 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки