Франция забранява безплатните газирани напитки в ресторантите

      Публикувано на Friday, 19 July , 2019      483 Прегледа     
Франция забранява безплатните газирани напитки в ресторантите

  • Здраве

Ресторантите, кафетериите и заведенията за бързо хранене във Франция вече нямат право да предлагат безплатни газирани и подсладени напитки.

Мярката е в борба със затлъстяването, което там е под средното ниво за Европа, но расте, съобщава Би Би Си.Честа практика в заведенията за хранене до момента във Франция беше клиентите да могат да си наливат и доливат газирани напитки без ограничение.

Новият закон в страната обаче забранява тази практика и напитките стават само платени. Такава е традицията и във Великобритания, която също планира да въведе таксуването на всяка чаша, но от догодина.

В борбата със затлъстяването на развититие нации, Световната здравна организация издаде препоръки за ограничаването на потреблението на газираните продукти, за които е известно, че са с високо съдържание на захар и сериозен фактор за напълняване. Един от начините е те да станат скъпа стока. В Мексико, където вече е приложена препоръката на СЗО с 10-процентно увеличение на цените, и където кока-колата е толкова популярна, че се използва дори в готвенето, консумацията за една година е спаднала с 6%, посочват като добър пример от организацията.

Преди новото правило във Франция, тя предприема и други мерки като облагане с допълнителен данък, както и забрана газираните напитки да се продават в училищните вендинг машини. Забраните засягат всички напитки с добавена захар.

Французите са сред по-фините народи в Европа, показа неотдавна анализ на Евростат. С 15.3% от населението с наднормено тегло, те са по-слаби от британците (20.1%), но по-тежки от италианците (10.7%). Средният дял на хората с наднормено тегло в рамките на ЕС е 15.9%. В доклада България също е под средното за ЕС с по-малко от 15% от населението над нормата за здравословни килограми.

Етикети:
Категория Здраве | 2019/07/19 последна редакция в 2:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
484 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки