Начало Любопитно Гарваните помнят хора, които са ги измамили

Гарваните помнят хора, които са ги измамилиКатегория Любопитно | 2018/08/12 at 4:00 PM | 135
Коментари ->> Добави Коментар

Вече над 2000 години гарванът символизира глупостта.

В баснята на Езоп “Гарван и лисица”, Кума Лиса успява да го измами с ласкателство, така че птицата да изпусне бучката сирене, държаща в клюна си.Но новo научнo изследванe оборвa древногръцкия баснописец, доказвайки, че гарваните далеч не са толкова несъобразителни – или че поне помнят на кого не бива да вярват.

Изследване, публикувано в научния журнал Animal Behavior и цитирано от Quartz, показва, че птиците предпочитат треньори, които са се държали честно с тях и помнят тези, които са ги измамили.

Авторите на експеримента са учени от Виена и Швеция, занимаващи се с когнитивна наука. Те първо обучават обикновени гарвани да разменят с треньорите си парче хляб за бучка сирене. В следващата поредица сделки обаче, гарваните биват изправени пред измамници – треньорите се държат така, сякаш вече заучената сделка трябва да се осъществи, взимат хляба, но изяждат сиренето пред погледа на птиците.

Учените твърдят, че гарваните са демонстрирали недоволството си с крясъци движения и опит да грабнат поне хляба.

Впрочем, подобен експеримент е правен през 2003 г. с маймунки капуцини. Те са били разделени на две групи, направили упражнения и едната група била възнаградена с гроздови зърна, а другата – с краставици. Разочарованите маймунки от втората група замерили учените с краставиците.

Но експериментът не свършва дотук – месец по-късно гарваните още помнели нечестните си партньори и отказали да търгуват с тях.

Още преди този опит учените са били наясно, че тези птици (също както маймуните, овцете, враните и пчелите) помнят човешки лица. Въпросният експеримент показва обаче, че гарваните успяват да запомнят човек, който ги е ядосал, след само една среща.

Категория Любопитно | 2018/08/12 at 4:00 PM
136 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Дневник | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама