“Газпром” e заложил “Северен поток 2” в Лондон

      Публикувано на Sunday, 28 October , 2018      98 Прегледа     
“Газпром” e заложил “Северен поток 2” в Лондон

  • Лондон

Руският държавен доставчик “Газпром” е заложил акциите на проектната си компания Nord Stream 2 AG.По този начин руснаците са осигурили финансиране на газовия проект “Северен поток 2“.

Акциите са заложени в британската финансово-кредитна агенция Glas Trust през август миналата година. “Газпром” е получил 90 млрд. рубли, като срокът на залога е до 2038 г., съобщава руското делово издание “Комерсант“.

Средствата, необходими за изграждането на газопровода, са 89.7 млрд. рубли, което почти напълно съвпада с осигурената сума през британската кредитна агенция.

Изданието отбелязва, че целта на операцията е била да се намали възможността Nord Stream 2 AG да попадне в обхвата на западните санкции, наложени на Русия.

На практика партньорите на “Газпром” в проекта – компаниите Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV, не могат да бъдат санкционирани, тъй като не са акционери в изграждането на газопровода и не са инвестирали пари в него.

Сега тези европейски компании ще дават пари на британската финансово-кредитна агенция и тя ще финансира “Северен поток-2”.

Така ако някой попадне под американските санкции, това ще е Glas Trust, а в замяна британците вероятно ще получават доста висок процент от печалбите на Nord Stream 2 AG.

Преди седмица Германия одобри изграждането и експлоатацията на газопровода “Северен поток 2”.

Берлин даде зелена светлина за изграждането на 31-километровия участък, който минава през водите й.

Очаква се Русия, Финландия, Швеция и Дания, в чиито територии попадат в маршрутът, също да издадат съответните разрешения. Планираните строителни работи трябва да бъдат изпълнени през тази година.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/10/28 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Банкер | Снимка : Google
99 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки