Главният преговарящ на ЕС за Брекзит отхвърли ключови точки от британския план

      Публикувано на Sunday, 9 September , 2018      125 Прегледа     
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит отхвърли ключови точки от британския план


Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви, че ключови точки от британския план за търговските отношения между ЕС и Великобритания след нейното излизане от блока не са “приемливи”, предаде “Франс прес”.Според Барние ЕС няма да приеме предложението на Лондон за създаването на зона за свободна търговия на промишлени продукти и за това Великобритания да може да събира мита за предназначени за ЕС продукти, влезли на нейна територия.

Това “ще постави под въпрос интегритета на общия ни пазар и не подлежи на обсъждане”, посочи Барние пред членовете на комисията за Брекзит на Камарата на общините.

Това е поредният удар срещу “плана от Чекърс”, чийто привърженик е премиерът Тереза Мей и който предвижда запазване на близки търговски отношения с ЕС след Брекзит.

Планът, договорен по-рано през лятото на изнесено правителствено заседание в резиденцията Чекърс, се сблъсква с неодобрение както на някои привърженици на Брекзит, така също и на част от противниците на излизането на Великобритания от ЕС.

И Лондон, и Брюксел не желаят повторното въвеждане на граничния контрол заради опасения, че така ще бъде застрашен крехкият мир в Северна Ирландия.

Но те имат различна визия за това как да бъде избегнато възстановяването на границите между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

ЕС предложи Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и общия пазар след Брекзит, но правителството на Мей се противопостави на тази идея с аргумента, че така ще бъде застрашена териториалната цялост на Великобритания.

Мишел Барние предупреди, че ако не бъде договорен специален режим за Северна Ирландия, няма да има споразумение, отбелязва “Франс прес.”

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/09 последна редакция в 7:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
126 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки