Грешки при писане на мотивационно писмо

      Публикувано на Wednesday, 24 July , 2019      2166 Прегледа     
Грешки при писане на мотивационно писмо


Когато кандидатстваме за работа ние представяме автобиография (CV) и мотивационно писмо (Cover Letter).

Чрез вашето мотивационно писмо трябва да предизвикате интерес у работодателя, за да  ви покани на интервю.
Защото точно вие можете да сте най-високо квалифицираните специалисти, но ако вашето мотивационно писмо не е добре попълнено, ще изпуснете шанса за реализация.

Независимо, че едно мотивационно писмо се попълва в свободен текст, има някои важни моменти, на които трябва да акцентираме. А когато пишем своето мотивационно писмо, често се случва да допуснем някоя от тези 6 грешки.
1. Твърде дълго писмоСъдържанието на вашето мотивационно писмо трябва да съдържа около 250 думи.  Написаното трябва да бъде точно и ясно.Акцентирайте на следните моменти: защо бихте искали да работите точно тази работа или да заемете точно тази вакантна позиция.

Как бихте се справили с вашите задължения.

От представеното мотивационно писмо трябва да личи желание и ентусиазъм да вършите точно тази работа.

2. Прекалено много ненужни подробности

Когато пишете едно мотивационно писмо, вие трябва да боравите с вашия изказ, а не с изрази и фрази, които по принцип не използвате. Естествено, тонът трябва да бъде делови до известна степен, но в никакъв случай студен.

Не се впускайте в ненужни подробности за вашата личност, заради които няма да ви повикат на интервю.

3. Неискрено (фалшиво) написано мотивационно писмо  

Не забравяйте, че един добър мениджър трябва да бъде до известна степен и психолог. Не рядко в помощ на преките началници или мениджъри идват служителите от „Човешки ресурси“.

Никога не правете излишни или безсмислени комплименти за компанията, за да се харесате на бъдещите си работодатели, защото това може да ви изиграе една лоша шега. Ако имате ваши наблюдения върху дейността, коректността или нещо друго, свързано с дадената компания, можете да го изразите като мнение.  В противен случай не правете излишни коментари.

Не пишете, че работата, за която кандидатствате ще ви хареса. Това не е искрено изявление, защото не бихте могли да знаете това, докато не започнете да я вършите.

Това важи за хора, които са заемали аналогична длъжност в друга фирма. Например били сте счетоводител при един работодател. Много ви е харесвало естеството на работата. Останали сте без работа по някакви причини. Сега очаквате, че и на новото място отново ще ви бъде хубаво, но може и да не се чувствате така добре, защото ще трябва да работите на друго място и с други хора.

4. Демонстрирате несигурност

Никога не използвайте изрази от типа, че не сте достатъчно квалифицирани, но ви трябва тази работа, защото са ви нужни средства за живот. Искате възможност да се доказвате, че ще оправдаете очакванията на вашия нов работодател.

Тези изрази показват, че вие не сте наясно с много неща с професията, които искате да упражнявате. Не сте сигурни във вашите възможности и способности.

При такива обстоятелства никога няма да ви наемат на работа, съветват ни от .

Ако и преди сте работили подобна работа – били сте шофьор, строител, медицинска сестра, лекар или счетоводител, напишете нещо характерно за вашата работа, с което да покажете, че именно вие сте най-подходящия от още 100 или много повече кандидати.

5. Егоистични нотки в написаното мотивационно писмо

Когато пишете, използвайте „ние“ вместо „аз“. Това показва, че вие сте готови както да вършите работа самостоятелно, така и в екип. Във Великобритания работата в екип е много важна.

Докато изтъквате вашите знания и умения, не трябва да изглежда, че сте нарцистични персони.

6. Написана е информация, която няма пряка връзка с конкретната  работа

Не се впускайте в излишни  подробности около вашата предишна работа, личен живот, ваши преживявания, личните ви контакти с известни личности и други, които утежняват съдържанието на вашето мотивационно писмо. Не забравяйте, че всеки един мениджър е ангажиран човек. Той няма излишно време да чете словоизлеянията на околните.


Етикети:
Категория Полезно | 2019/07/24 последна редакция в 1:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
2167 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки