Начало Лондон Хамънд: Франция опитва да отслаби лондонското Сити

Хамънд: Франция опитва да отслаби лондонското СитиКатегория Лондон | 2018/08/09 at 8:00 AM | 39
Коментари ->> Добави Коментар

Британският финансов министър Филип Хамънд е предупредил високопоставени представители в лондонското Сити да се подготвят за ръководен от Франция опит на Европейския съюз да отслаби сектора на финансовите услуги във Великобритания след Brexit, което може да доведе до възможна загуба на достъп до европейските пазари, съобщава Financial Times.Хамънд призова ръководителите в сектора на финансовите услуги да работят с министерството на финансите и Английската централна банка (АЦБ),

за да разработят „алтернативни пътища за растеж“, главно на нововъзникващи пазари, които да компенсират загуба от бизнеса в Европа.

Той е казал още на частна среща с лидерите на Ситито, че не трябва да очакват от него да намали данъците за бизнеса „в следващите няколко години“ въпреки предупрежденията на американски банки, че Лондон губи конкурентноспособността си спрямо Ню Йорк.

Хамънд е заявил, че „настоящите ниски данъчни ставки в САЩ са неустойчиви“, става ясно от записки на един от участниците в срещата на Downing Street 11 на 16 юли, с които Financial Times разполага.

Високопоставени представители на министерството на финансите смятат, че Доналд Тръмп ще загуби следващите президентски избори в САЩ и че демократите ще отменят предприетото от него намаляване на данъци, с което ще заличат фискалните предимства на Ню Йорк спрямо Лондон.

Британският финансов министър прогнозира, че първоначално ЕС ще запази близки отношения с Великобритания, за да сведе до минимум сътресения на капиталовите пазари на Стария континент, но след време Брюксел ще приеме регулации, които ще осакатят Ситито и ще „подложат на изпитание толерантността на Великобритания“. След това страната ще бъде изправена пред избор дали да се съобрази с новите регулации или да ги игнорира с последваща загуба на достъп до пазара в ЕС.

Хамънд е казал още, че само Франция изглежда заинтересована от „политически мотивирани промени в правилата“ заради желанието на Париж да изземе бизнес от Лондон. Участник в срещата с финансовия министър казва, че той е изразил притеснения на по-широката индустрия относно усилията на Франция да спечели бизнес от Ситито. През юни Франция предложи чуждестранните инвестиционни банки в трети страни като Великобритания след Brexit да не получават неограничена свобода на действие в страните членки на ЕС и да бъдат подложени на по-стриктен контрол.

Френското финансово министерство заяви, че не прави опити да подкопае лондонското Сити. „Франция иска да работи в областите, в които има синергия и възможност за координация. Франция има желание да гарантира финансова стабилност на континента и следователно съществуващите правила трябва да водят до това. Но правилата са еднакви за всички в Европа и няма да бъдат насочени конкретно срещу Великобритания“, казва се още в съобщението.

Съюзници на Хамънд не оспорват точността на коментарите, но казват, че срещата на Хамънд с френския му колега Брюно льо Мер в Париж миналата седмица до известна степен го е успокоила за френските намерения.Етикети: # # #

Категория Лондон | 2018/08/09 at 8:00 AM
40 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Инвестор | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама