Хасан Адемов: До юли трябва да е готов законът за хората с увреждания

      Публикувано на Friday, 22 June , 2018      3 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Хасан Адемов: До юли трябва да е готов законът за хората с увреждания

  • България

Индивидуалната оценка на база потребности е ключът към решаването на проблема на хората с увреждания,

казва председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика и депутат от ДПС Хасан Адемов в интервю за вестник “24 часа”.

По думите му оценката трябва да е направена от мултидисциплинарен екип, в който влизат различни специалисти.

Той подчерта, че социалната оценка трябва да дава възможност не за привилегии, а за подкрепа за интеграция според принципите на Конвенцията на ООН за интеграция на хората с увреждания. Не на последно място – и за да могат родителите да работят.

“Твърди се, че парите за хората с увреждания са увеличени с 81 млн. лв., като 68 млн. от тях са за асистентски услуги, но те са за продължаване на проектите от 2017 г. по линия на оперативна програма “Човешки ресурси”. Нищо допълнително не е дадено за хората с увреждания с изключение на 13 млн. лв. за интеграционните добавки, които са на базата на увеличението на гарантирания минимален доход до 75 лв.”, казва Адемов.

Ползващи социални услуги в общността към март са общо 20 970, от които личен асистент – 12 217, социален асистент – 2339, и домашен помощник – 6367, информира той.

Чрез бюджета на социалното министерство по програма “Интеграция на хората с увреждания” за 2018 г. с 68.4 млн. лв. се оказва подкрепа на над 23 400 лица с увреждания и лица над 65 години, които са в невъзможност за самообслужване, чрез почасово назначаване на близо 16 600 лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници.

Законът за хората с увреждания трябва да е готов до края на юли, съобщи Адемов, а другият закон, по който се работи – за социалните услуги, е с краен срок до октомври. “В рамките на тази матрица трябва да се позиционира и идеята за личната помощ“, казва той.

“Цялата тази дискусия и протестният заряд възникнаха, когато стартираха промените в Медицинска експертиза и експертизата на работоспособността. Тези концепции срещнаха отпор от всички заинтересовани страни, а премиерът бе принуден да призове двамата министри да ги оттеглят до намиране на съгласие. Без тях обаче трудно може да се върви към решаването на проблема, защото основното, което искат хората с увреждания, е да имат възможности за интеграция при съхранено компенсиране на увреждането с инвалидна пенсия. Трябва ясно да се каже, че няма да се отнема инвалидната пенсия, а доходи от труд ще са допълващи”, заявява Адемов.

“Дълбоко уважавам усилията на омбудсмана Мая Манолова да пише закони по всички проблеми, но когато говорим за хората с увреждания и социалната политика, като цяло трябва да имаме по-мащабен поглед и да бъдем запознати с проблемите на хората и възможностите за тяхното решаване”, отбелязва той.

По думите му фалшиви решения на ТЕЛК няма.

“Експертните решения са на базата на медицински документи. Ако има такива с невярно съдържание, има състав от Наказателния кодекс. Така че ако някой има такава информация, може да я предостави на съответните органи”, казва Адемов.

“Експертното решение на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) е универсалният ключ, който отваря вратите за подкрепа по над 40 закона. За да може да се осъществят реална превенция и контрол, трябва да има онлайн връзка между ТЕЛК, НЕЛК, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за социално подпомагане (АСП), общините и лечебните заведения”, смята председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Според него решението на Върховния административен съд, че тези интеграционни добавки трябва да са според нуждите, а не според гарантирания минимален доход, е още един аргумент, че политиката и подкрепата за хората с увреждане трябва да бъдат с променена философия.

Етикети:
Категория България | 2018/06/22 последна редакция в 4:32 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
4 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Искам да вляза с колата си в UК

Глобите за неподаден Tax Return

Как да намалите разходите при отглеждане на дете в Англия

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

135 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

31 Прегледа

St Paul’s Cathedral, London

17 Прегледа

The Line That Will Be Crossrail

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве