Начало Лондон Хилари Клинтън заклейми подкрепата на торите на Мей за Виктор Орбан

Хилари Клинтън заклейми подкрепата на торите на Мей за Виктор ОрбанКатегория Лондон | 2018/10/11 at 7:00 PM | 33
Коментари ->> Добави Коментар

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън нападна премиера на Великобритания Тереза Мей заради това, че е застанала на страната на крайнодесен лидер, който е обвинен в антисемитизъм и нарича мигрантите “отрова”, съобщават британски медии.Бившата първа дама също предупреди торите, че са “далеч от партията на Чърчил”, след като отказаха да гласуват срещу премиера на Унгария Виктор Орбан в Европейския парламент.

Клинтън отправи критиките по време на посещение в Обединеното кралство.

Европейският парламент призова съюза да наложи санкции на Унгария за нарушаване на върховенството на закона, което може да доведе до отнемане правото на глас на Будапеща в Съвета на ЕС.

Орбан също е обвиняван в антисемитизъм заради кампанията си срещу унгарския милиардер Джордж Сорос. Унгарският лидер също така нарече всички бежанци “мюсюлмански нашественици”, а мигрантите, които се опитват да влязат на територията на Унгария, той определи като “отрова”.

448 евродепутатите гласуваха “за” доклад, препоръчващ стартирането на процедура по чл. 7, което би могло да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съюз. 197 евродепутати се обявиха “против” срещу първото в историята на Европейския парламент задействане на процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор.

16 тори гласуваха против доклада за предприемане на действия срещу Унгария.

По-късно Орбан обвини евролидерите, че се опитват да “накажат” Обединеното кралство.

Според Клинтън, която изнесе реч в Оксфорд, държавите не могат да се нарекат демокрации само заради това, че провеждат избори, тъй като за демокрацията е необходима медийна свобода и свобода на словото.

“Демокрациите трябва да се поддържат. Ние трябва да се подкрепяме взаимно”, призова тя.

Надявам се, че ЕС и европейските народи ще се противопоставят на отстъплението, което виждаме на Изток. Отчайващо е да гледаш консерватори в Брюксел да защитават Виктор Орбан от порицание, включително и британските тори“, продължи Клинтън.

Те са далеч от партията на Чърчил и Тачър, смята тя и предупреди , че подхлъзването към самовластие е толкова голяма заплаха за европейския проект, колкото финансовата криза или Брекзит, а също така е заплаха и за НАТО.

Клинтън призова Запада да бъде неотстъпчив пред лидерите на Русия и Китай.

Путин и Си, и други авторитарни лидери разбират само от сила, смята Клинтън.

По думите й руската намеса в Брекзит показва, че демокрацията е “под обсада”.

Това, което направиха с Брекзит, направиха го и в САЩ“, изтъкна тя.Етикети: # # # #

Категория Лондон | 2018/10/11 at 7:00 PM
34 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Нюз | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама