Хората с чувство за самоирония са с по-здрава психика

      Публикувано на Thursday, 2 April , 2020      1658 Прегледа     
Хората с чувство за самоирония са с по-здрава психика

  • Лайф

Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански учени, цитирани от в. “Индипендънт”.

Хората обикновено си мислят, че самоиронията прикрива несигурност. Учените от университета на Гранада обаче твърдят обратното – хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и степен на щастие.
Испанският екип проучи дали различните видове прояви на чувство за хумор са свързани с начина, по който дадена личност дава израз на гнева си.

В опитите бяха включени 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те трябваше да отговарят на въпросник за хумора, съставен от авторите Род Мартин и Патриша Дорис и издаден през 2003 г.

Резултатите показаха, че самоиронията няма задължително негативна конотация, както се смяташе досега.

“Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността”, каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

В същото време, този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

“Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения”, добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.


Етикети:
Категория Лайф | 2020/04/02 последна редакция в 12:00 PM
Източник : Дир | Снимка : Google
1659 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки