И един ден спортуване на седмица е достатъчен за добро здраве

      Публикувано на Thursday, 28 May , 2020      2268 Прегледа     
И един ден спортуване на седмица е достатъчен за добро здраве

  • Здраве

Липсата на време е сред обичайните оправдания за пропускането на сутрешната гимнастика, тренировката във фитнеса или каквато и да е физическа активност през седмицата.

Учени от университета в Лъфбъроу, Англия обаче изчислиха, че дори една тренировка на седмица е достатъчна за поддържането на здравословния тонус, стига да е по-продължителна.
Препоръчителният минимум за спорт на седмица, определен от Световната здравна организация, е 150 минути умерено движение като разходка, или 75 минути интензивна тренировка, например бягане (макар че друго изследване показа, че тези препоръки са всъщност доста занижени).

Според СЗО толкова минути физическа дейност на седмица предпазва от сърдечно-съдови, хронични и психически заболявания, и подобрява симата на мускулите и костите.

Учените от Лъфбъроу установили, цитирани в списанието QZ, че дори целият препоръчителен спорт да се вземе наведнъж вместо да се разпредели равномерно през седмицата, пак се постига същият ефект за здравето.

Изследователите анализирали отговорите от анкета, продължила от 1994 г. до 2012 г., в която през годините се включили над 63 хиляди души на средна възраст. След края на анкетата учените проверили смъртността сред участниците (близо 9000 души) и причините за смъртта им, както и актуалното здравословно състояние на останалите. Оказало се, че тези, които се определяли като “съботно-неделни спортисти” били в същото добро здраве, като другите, които спортували и през работните дни.

Сред респондентите се оформили четири групи – освен съботно-неделните спортисти и по-редовните, също и такива, които спортували по един-два пъти на седмица, но не достигали препоръчителния минимум и такива, които изобщо не полагали физически усилия. И трите групи, които се движели, били значително по-здрави от четвъртата на обездвижените, където е и най-големият дял от преждевременно починалите от рак и сърдечно-съдови болести.

Освен това се оказало, че разликата в здравословното състояние на тези, които спортуват по-често и тези, които спортуват, но не успяват да постигнат препоръчителния минимум за седмицата, не е значителна. В изследването няма как обаче да се отчете разликата в психическото състояние на двете групи, а е доказано, че редовното спортуване предпазва от депресия и тревожност и повдига настроението, заради отделянето на ендорфини в мозъка.

 Категория Здраве | 2020/05/28 последна редакция в 4:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
2269 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки