И пловдивският зам.-кмет бавел разрешително и искал подкуп

      Публикувано на Saturday, 1 June , 2019      176 Прегледа     
И пловдивският зам.-кмет бавел разрешително и искал подкуп

  • България

Кметът на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев и негов съучастник са задържани заради искане на подкуп срещу разрешително за строеж.

Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Спецсъда.Гешев подчерта, че схемата включва гражданин – строител, който депозира сигнал до министър-председателя с искане за пари за одобрение на строителни книжа за строеж на обект в район “Северен” в Пловдив.

“След това тази жалба е изпратена от г-н Борисов към КПКОМПИ. В рамките на ден жалбата беше докладвана и на главния прокурор Сотир Цацаров. Образувано е досъдебно производство. Започват да се събират доказателства, за тези неща, които твърди строителният предприемач”, поясни Гешев.

Той подчерта, че от страна на антикорупционния орган се извършват отделни действия.

“В резултат от събраните доказателства в четвъртък беше решено да се задържат определени лица в град Пловдив. Беше задържан кметът на район “Северен” и още едно лице “посредник” при получаване на парична сума”, уточни той.

Това са кметът и лице, което прокуратурата смята, че е “помагач-посредник”. Гешев обясни, че казусът се развива от началото на 2018 година.

По думите му, строителят има имот, който възнамерява да направи жилищна сграда и през декември 2018 г. внася документи в район “Северен” за издаване на разрешително за строеж.

От администрацията са констатирани забележки, но те са били отстранени в срок.

Според Гешев обаче въпреки, че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

“Кметът, мотивиран по една или друга причина, взема проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия”, посочи зам. главният- прокурор.

Гешев смята, че забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя.

“Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира”, уточни той.

След това строителят е потърсил контакт и е разговарял с различни хора от общината. От тях е разбрал, че ще се сдобие с нужните документи срещу 60 хил. лв.

“При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта”, заключи Гешев.

 

Етикети:
Категория България | 2019/06/01 последна редакция в 6:24 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
177 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки