И Швейцария, и Алжир признават изтекли български лични документи

      Публикувано на Sunday, 26 April , 2020      1348 Прегледа     
И Швейцария, и Алжир  признават изтекли български лични документи

  • България

Министерството на външните работи бе уведомено от още две държави, с които имаме дипломатически отношения – Швейцария и Алжир,
че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията си български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март – 31 октомври 2020 г.

Преди това съгласие да пропускат българските граждани с изтекли лични документи изразиха Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия.

Така общият брой на държавите, признаващи изтекли български лични документи към момента е 19.

Други 11 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтеклите български лични документи. Това са: Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия, Канада, Монако, Никарагуа, Нигерия, САЩ, както и Португалия, Словения, Япония.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства  поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Пълният списък на държавите, които признават изтекли български лични документи, е публикуван и на официалния сайт на МВнР в раздела „Коронавирусът – какво да правим“.

Списъкът се обновява при постъпване на нова информация.

Припомняме, че сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт.

Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.


Етикети:
Категория България | 2020/04/26 последна редакция в 5:40 PM
Източник : Министерство на външните работи | Снимка :
1349 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки