IBM и Интерпол предупреждават за хакери и измамници покрай COVID ваксините

      Публикувано на Friday, 4 December , 2020      688 Прегледа     
IBM и Интерпол предупреждават за хакери и измамници покрай COVID ваксините

  • Свят

Компанията IBM предупреди, че хакери атакуват компании с ключова роля в разпространяването на ваксини срещу COVID-19,
а Интерпол – че организираната престъпност се подготвя да се възползва от безпрецедентната световна кампания за имунизиране.

Американският гигант обяви в блога си, че е открил “глобална фишинг кампания”, фокусирана върху участниците в т.нар. студена верига. Това е цялата мрежа за пренос и съхраняване на ваксините на компаниите Pfizer/BionTech и Moderna, които трябва да са непрекъснато при повече от минус 70 градуса.

Подозрението е, че зад кампанията стоят държавни структури.

Това насочване на цифрови шпионаж към сложната мрежа за логистика най-вероятно е за събиране на информация как се изгражда, поддържа и управлява тя. Но е възможно също през свързаните с този процес компании да се прави опит за проникване през тях в информационните масиви на корпорации и държавни структури.

Американската агенция за инхраструктурна сигурност препубликва предупреждението с добавка участниците в операция Warp Speed (националната кампания за изобретяване и прилагане на ваксина) да внимават.

  • Отделът на IBM за кибер сигурност е засягъл професионална група хакери, използващи прецизно разработени електронни съобщения (заредени със зловреден софтуер) от името на директора на Haier Biomedical. Това е поделение на известната китайска фирма, което предоставя оборудване за превоз и съхраняване на ваксини и биологичен материал при много ниски температури.

Клеър Забоева, анализатор за IBM, обяснява, че хакерите са положили впечатляващо усилие, включително като са проучили точния вид, модел и цени на различни хладилници на Haier. “Който и да е започнал тази кампания, в крайна сметка е знаел какви продукти влизат в студената верига за доставки на ваксини за глобалната пандемия”, цитира думите ѝ “Ройтерс”.

Според IBM фалшивите имейли са разпратени до десетина организации, но посочва името само на една от тях – Генерална дирекция “Данъчно облагане и митнически съюз” на Европейската комисия. Тя се занимава и с правилата за внос на ваксини на единния пазар. От Еврокомисията заявиха, че знаят, че са обект на такава кампания, предприели са необходимите мерки да я неутрализират и внимателно следят и анализират ситуацията.

Други мишени според IBM са компании за соларни панели (с тях работят хладилниците в отдалечени места в топли държави) за продукти, от които се произвежда т.нар. сух лед (в него се пренасят ваксините), южнокорейска софтуерна компания и германска фирма за разработване на интернет сайтове за клиенти, свързани с бизнеса във фармацевтиката, транспорта с контейнери, биотехнологиите и електрически компоненти за комуникации.

“Ройтерс” припомня, че е документирал как хакери, свързани с Иран, Виетнам, Северна Корея, Южна Корея, Китай и Русия, са били обвинявани от специалисти за киберсигурност или правителствени лица в опити да откраднат информация за коронавируса и потенциални лечения за него.

В сряда Интерпол разпространи световно предупреждение до органите на реда в 194-те страни от организацията да се подготвят за атаки – реални и онлайн – от мрежи на организираната престъпност на COVID ваксините.

  • В т.нар. Оранжева бюлетина се изброяват потенциалните криминални методи – фалшификации, кражби или незаконна реклама на ваксини за COVID-19 и грип. Пандемията вече създаде за тях безпрецедентна възможност за престъпни схеми. Става дума и за рекламиране, продажба и поставяне на фаливи ваксини.

От “Интерпол” напомнят, че с одобряването на първите ваксини е много важно и да се охраняват мрежите за доставки и да се води борба с незаконни сайтове, продаващи фалшиви продукти. Задължителна е и координацията между органите на реда и здравните регулатори, за да се избегне значителният риск за здравето и живота на хората.

Другият сектор, за който “Интерпол” отправя предупреждение, е за бързите тестове за авиационните превози. Престъпните мрежи ще опитат да организират паралелно производство и разпространение на неразрешени или фалшифицирани тестове.

Внимавайте как и какви здравни продукти търсите в интернет, защото може да попаднете на над 3 хиляди сайта, свързани с онлайн аптеки за незаконни лекарства и устройства.


Етикети:
Категория Свят | 2020/12/04 последна редакция в 10:00 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
689 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки