Има ли връзка между късогледството и лошия сън?

      Публикувано на Thursday, 27 May , 2021      1352 Прегледа     
Има ли връзка между късогледството и лошия сън?

  • Здраве

Хората, страдащи от късогледство, имат по-лош сън от тези с нормално зрение, тъй като имат забавени циркадни ритми, установи изследване, цитирано от в.”Дейли мейл”.
Късогледство се наблюдава при 30 процента от възрастното население и при 10 процента от децата. Ново проучване установи връзката между този дефект на зрението и лошия сън.

Учени от университета “Флиндърс” констатираха, че хората с миопия имат по-лош сън заради забавените си циркадни ритми и по-ниските нива на мелатонин. Това е хормонът, който е отговорен за регулирането на съня през нощта.

Екипът е анализирал циркадните ритми, свързани с биологичния часовник на човека, и нивата на мелатонин при студенти доброволци. Тяхната средна възраст била 20 години, като някои от тях били с късогледство, а други с нормално зрение.

Ръководителят на проучването Ранджай Чакраборти заяви, че оптимално добрият сън и циркадните ритми са отговорни не само за общото здравословно състояние на човека, но и за доброто зрение.

Кой може да оспори ползите за здравето от добрия сън и пълноценната почивка?
iStock/Getty

В този ред на мисли ученият препоръчва да бъдат преразгледани навиците за сън на децата и излагането им на електронните екрани. Това ще намали рискът им от миопия.

Направеното проучване показа, че хората с късогледство са със значително по-забавени циркадни ритми и с по-ниски нива на мелатонин, установени чрез анализ на слюнката им.


Етикети:
Категория Здраве | 2021/05/27 последна редакция в 2:50 PM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
1353 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки