Имало ли е сговор на Тръмп с Русия

      Публикувано на Thursday, 21 March , 2019      223 Прегледа     
Имало ли е сговор на Тръмп с Русия

  • САЩ

Сенатската комисия по разузнаването, както впрочем и повечето двупартийни комисии в Конгреса,са разделени по партийни линии по въпроса имало ли е сговор между кампанията на Доналд Тръмп и Русия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., заявиха източници пред агенция “Ройтерс”.

Такова разделение не е изненадващо в обстановката на остри междупартийни свади във Вашингтон, но повдига един по-широк въпрос: ако сенатската комисия по разузнаването не може да стигне до консенсус какво се е случило между Тръмп и руснаците, коя друга комисия ще може? Това на свой ред ще породи съмнения дали конгресните разследвания срещу Тръмп ще доведат до опити на законодателите да започнат процедура за импийчмънт срещу републиканския президент.

Най-малко шест конгресни комисии разследват дали кампанията на Тръмп е влязла в сговор с Москва в усилията си да убеди американските избиратели да подкрепят Тръмп през 2016 г.; дали Тръмп се е опитвал да пречи на разследванията; дали неговите фирми имат връзки с Москва; и дали той е използвал положението си (на президент) за лично обогатяване.

Разследванията ще продължат още месеци и много неща могат да се променят,

особено поради факта, че проточилото се разследване на специалния съветник Робърт Мюлър все още не е завършило и предстоят още много часове на изслушвания – както открити, така и закрити – в Конгреса.

Към момента обаче, твърдят гореспоменатите източници, членовете на комисията по разузнаването обмислят да излязат с два паралелни окончателни доклада – един от 8-те републиканци в комисията, и друг от 7-те демократи – с различни заключения. Конгресни източници, запознати с въпроса, казаха пред “Ройтерс”, че и републиканците, и демократите в комисията са съгласни, че липсват преки доказателства, сочещи сговор. Двете страни обаче са на различни мнение за косвените улики.

Демократите твърдят, че има достатъчно такива улики в подкрепа на извода за наличие на сговор в окончателния доклад на комисията.

Колегите им в комисията от Републиканската партия на Тръмп обаче казват, че няма.

“Преки доказателства за сговор няма”, каза източник от демократите, но са налице “изобилие от косвени улики” в тази посока.

Сенатската комисия по разузнаването надзирава американските шпионски агенции – от ЦРУ до свързаните с разузнавателна дейност функции на ФБР.

Председател на комисията е републиканецът Ричард Бър, а сред членовете й са републиканците Марко Рубио и Сюзън Колинс, както и демократите Марк Уорнър, Даян Файнстайн и Рон Уайдън.

Говорителка на Бър, както и говорител на демократа Уайдън отказаха коментар. Миналия месец Бър каза пред телевизия Си Би Ес, че комисията към онзи момент не е открила доказателство за сговор между кампанията на Тръмп и Москва. Тръмп отрича да е имало какъвто и да било сговор и многократно заклейми такива разследвания като “лов на вещици”.

Паралелни доклади

Ако сенатската комисия по разузнаването, а вероятно и други комисии в Конгреса накрая излязат с разминаващи се доклади, американците, които очакват от Конгреса обяснения за връзките между кампанията на Тръмп и Москва, сигурно ще останат разочаровани. Нещо повече – експерти заявиха, че такъв изход може да намали вероятността за евентуален импийчмънт на Тръмп. По конституция процесът за импийчмънт трябва да започне в Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, но Сенатът, в който преобладават републиканците, ще има последната дума дали Тръмп да бъде отстранен от длъжност.

“Това може да дава индикации, че републиканците не мислят, че има “категорични доказателства”, че нищо не обвързва президента с наличието на конспирация”, каза Илейн Камарк, старши изследовател по правителствени проучвания в института “Брукингс”, мозъчен тръст във Вашингтон. “Така вероятно нещата няма да стигнат до импийчмънт… Ако републиканците казват хм, това не става за импийчмънт, аз не смятам, че ще има (импийчмънт)”, отбеляза тя.

Етикети:
Категория САЩ, Свят | 2019/03/21 последна редакция в 11:30 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
224 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки