Имат ли нужда децата от мазнини

      Публикувано на Sunday, 25 August , 2019      2076 Прегледа     
Имат ли нужда децата от мазнини

  • Здраве

Наскоро излезе проучване на Световната Здравна Организация, според което българските деца са на 5-то място по затлъстяване в Европа.

В същото проучване се казва, че „се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.“
Много родители, които се обръщат към мен заради различни проблеми на децата си: от запек и алергии, до хиперактивност и гризане на ноктите, с гордост споделят, че не дават мазнини на децата си. Обикновено проблемът се решава, когато коригираме баланса на мазнините в менюто на децата.

И така.. Трябват ли им на децата мазнини?

Определено – да! Въпросът е обаче: какви мазнини?! В публикацията си: Мазнините – полезни или вредни?, изясних, че има различни видове мазнини и сред тях има и полезни, и вредни. Вредните мазнини са изкуствените, синтетични мазнини, рафинираните масла и термично преработените масла.

Наситените мазнини с естествен произход (краве масло, свинска мас, кокосово масло и др.) са полезни, но в минимални количества. Проблемът на детското хранене е, че те преобладават в сравнение с ненаситените мастни киселини (от студено-пресовани масла, сурови семена и ядки, авокадо, рибено масло и др.) и фосфолипиди (лецитин).

Затова според мен, в горното проучване на СЗО е по-правилно да се уточни, че става въпрос за „висока консумация на вредни и наситени мазнини“.

Каква е ролята на мазнините за децата?

Около 50% от хранителните вещества в майчината кърма са мазнини и това е така, защото детският мозък продължава своето развитие от утробата и след раждането, чак до 2 годишна възраст. А той е изграден от минимум 60% мазнини. След 6-тия месец обикновено бебетата вече не се кърмят или поне със сигурност се захранват с твърда храна, която изведнъж се оказва много по-бедна на мазнини и вода, отколкото кърмата, която досега са приемали.

Това е и една от причините да се получава запек в първите месеци от захранването. Обикновено, когато въведем необходимото количество рибено масло и течности, проблемът незабавно се решава. (По-сложно е в случаите, когато бебетата не са кърмени и са на адаптирано мляко, но и това има решение).

Освен това ненаситените мастни киселини имат противовъзпалително действие и играят важна роля в работата на имунната система. Затова и при алергии и непоносимости значително подобряват състоянието на бебетата и децата.

Мозъкът е основен орган на централната нервна система и когато има недостиг на мазнини, се получават симптоми, които наричат „синдром на хиперактивност и липса на внимание“ или пък децата се заклеймяват като по-бавно развиващи се. Оказа се обаче, че когато започнат да консумират правилните мазнини и редуцират или изключат храните, съдържащи вредни мазнини, техните резултати в училище се подобряват, децата се успокояват и престават да си гризат ноктите.

И финално, какъв е отговорът на въпроса: Имат ли нужда децата от мазнини? – Да, имат нужда от правилния баланс на наситени и ненаситени мастни киселини и от здравословно и балансирано меню, изключващо вредните мазнини!

Ето какво ползвам аз за моята дъщеря, а и препоръчвам като превенция на децата и част от здравословното хранене:

Детска Омега 3 Портокал – рибено масло, което е с аромат на портокал и се харесва на децата

Лецитин – като за по-малките деца разрязваме капсулата и съдържанието ? смесваме с храната

Детски вкусни витамини – желирани бонбони с Вит. В, които имат вкус на портокал или лимон и чудесно се допълват с по-горните добавки, тъй като съдържат и мастно-разтворими витамини и имат успокояващо действие за нервната система.

Поздравявам всички родители, които се стараят да хранят децата си здравословно, а на тези, които възнамеряват тепърва да го направят – с удоволствие ще откликна, ако имате въпроси.

Елена Терзиева (Нутриционист)


Етикети:
Категория Здраве | 2019/08/25 последна редакция в 5:30 PM
Източник : Днес | Снимка : Google
2077 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки