IPBG: Как ще изглежда бъдещето на публичните комуникации

      Публикувано на Wednesday, 16 December , 2020      831 Прегледа     
IPBG: Как ще изглежда бъдещето на публичните комуникации

  • Свят

IPBG е комуникационна агенция, която съществува в сегашния си вид от 2013-а година. В основата на компанията е част от екипа на ПР структура, създадена през 2007-а година, за да посрещне множеството запитвания за планиране и организиране на събития.

Разраствайки се, агенцията включва допълнителни услуги, които и до днес предлага, модернизирайки микса спрямо стратегическите кампании на клиентите.Iva

Управляващият директор на IPBG, който е и дългогодишен преподавател в НБУ, разработва и предлага авторски модул от медийни и комуникационни обучения. Сред клиентите на агенцията в България са “Маутай България”, “Филип Морис България”, ПИБ, Българска федерация по таекуондо, Walmark, “Междинна станция”, най-големият дистрибутор на продукти за коса и оборудване на фризьорски салони Christian Of Roma, “DM България”, D-R DENKOVA DERMATOLOGY и Aesthe Clinic, Dony Cosmetics и други.

Как настоящата ситуация се отрази на бизнеса ви?

-2020 г. се оказа не просто динамична, както предполагахме. Ситуацията, която преобърна бизнеса и живота на хората в цял свят, наложи реорганизация и адаптация и в комуникационния бранш. Фокусирането върху фундаменталните човешки ценности и грижата за другия се върна в обществения разговор, обхващайки не само социалните медии, а и дигиталните и традиционните средства за информация. Акцент в нашата работа винаги е бил CSR и комуникирането на добрите практики на корпорациите в полза на развиването и подкрепата на общностите. Такава е програмата за социална отговорност “Забавно лято, грижовна есен”, финансирана от “Филип Морис България”, обхващаща близо 10000 човека, в която са инвестирани над 1 млн. лв от създаването й досега.
Екипът на IPBG има над 20-годишен опит в областта на публичните комуникации и управлението на съдържание и информация. Преустроихме водещия си актив в областта на лайфстайл ПР, в ангажиране на общности, комуникация на вдъхновяващи послания от страна на нашите клиенти. През 2017-а година започнахме работа в областта на продукцията и управлението на съдържание за собствените комуникационни канали на нашите клиенти. Настоящата необходимост от преструктуриране се оказа лесно за екипа ни, тъй като винаги сме се водили от стремежа за благополучието на хората и сме изповядвали философия на съпричастност, ефективност и мотивация при създаването на комуникационни стратегии. Креативност, загриженост и изграждане на доверие влагаме, както в политическите кампании, които сме изготвяли, така и в корпоративните комуникации.

Ива Екимова, управляващ директор на IPBG (вляво), Десислава Бошнакова, оперативен директор

Ива Екимова, управляващ директор на IPBG (вляво), Десислава Бошнакова, оперативен директор

Разкажете ни любопитен случай от практиката?

– През 2017-а година започнахме работа с лидера в сектора на спиртните напитки в цял свят – Moutai. С общо производство от близо 10 милиарда литра годишно китайският вариант на байджу намалява цялата конкуренция в сегмента на високоалкохолните напитки. Китайската напитка е отговорна за една трета от глобалните продажби в бранша. Компанията KweiChow Moutai, която произвежда легендарното байджу, е с пазарна оценка от над 150 милиарда щатски долара. Специфичният вкус на напитката ни вдъхнови да търсим нестандартни подходи в комуникацията, участвайки в тематични форуми, когато това беше възможно, а след това да адаптираме комуникационните послания за разпространение в дигитална среда. Използвайки целия комуникационен микс, увеличихме разпознаваемостта на бранда, което доведе до ръст на продажбите. Три поредни години на традиционната глабална дистрибуторска среща в Китай българското представителство на “Маутай” – “J&M Бългерия”, е отличавано като “Най-активен дистрибутор”. Това постигнахме само за три години, използвайки иновативни техники и подходи.

Кои са най-силните бизнес направления в работата на агенцията?

– Предлагаме ефективен комуникационен микс, подплатен от новаторски идеи и съдържание. Кампаниите, върху които работим, скрояваме по стратегическите и резултатно ориентирани цели на нашите клиенти. Богатият ни инструментариум за изследване на таргет аудиториите и тяхното поведение в социалните мрежи ни помага да фокусираме посланията ефективно. Започвайки от имиджово позициониране, днес търсим потребителски ефект, лоялност и релевантност в таргет групите на нашите клиенти.

Кои ваши отличия/мнения на клиенти са особено ценни за вас?

– Най-голямата награда за екипа на IPBG е доволният клиент. Нашата всеотдайност е концентрирана върху успеха на клиента. Изграждането на образа му, комуникиране на посланията и ефективност.

Какви са новостите, които ще предложите или вече предлагате на своите клиенти и на пазара?

– Винаги сме залагали на иновативни комуникационни модели при изграждането на стратегии. Конкретен пример за това е запитване от страна на потенциален клиент за инфлуенс маркетинг с популярни имена. Рискувайки да загубим клиента, предложихме друг подход. Нашата визия бе да изградим инфлуенсър, да създадем релевантен посланик на бранша и услугата. Открихме го сред служителите на нашия клиент. Бяхме убедени в успеха, който последва.

Търсят ли клиентите и възползват ли се от всички ваши услуги?

– В периода на адаптация, в който се намира целият свят, и ние сме вдъхновени да адаптираме услугите, които предлагаме на нашите клиенти, възможностите, които бихме могли да разкрием пред тях, благодарение на богатия ни опит, новаторство и флексабилност на екипа.

Кои са силните страни на агенцията?

– Днес е много трудно да говорим за силни страни. Всички понятия, с които сме разполагали досега, се налага да запълваме с ново съдържание. Днес силна страна, не само на екипа, а и на отделната личност, е способността за бърза реорганизация и адаптация. Актуалният акцент е комуникацията в дигитална среда. Потребителският таргет е силно сегментиран. Това предполага нов ориентир в потребителското поведение и изследването му на всяка стъпка по клиентската пътека. Силните страни на всеки един от нас в персонален и корпоративен план налагат промени, които ситуацията изисква.

Вие ли избирате клиентите си?

– За нас приоритет е с клиентите да споделяме сходни ценности. Да имаме обща визия за развитие и устойчивост. Да надграждаме постигнатото и да сме в служба на общността. Само тогава можем да развиваме бизнеса – нашия и на клиентите ни. Твърдата увереност, че времената, в които живеем, ще ни помогнат да бъдем надеждни и автентични, ни вдъхновяват да продължаваме напред заедно.

Ива Екимова (вляво), Десислава Бошнакова

Ива Екимова (вляво), Десислава Бошнакова

Как клиентите да извлекат максималното от своята агенция?

– Екипната работа дава резултати по-бързо от всякога. В сегашните времена на несигурност от особено значение е креативността да обединява агенция, проджект мениджъри и клиенти. Опитността и познанията на всеки специалист е от значение в структурирането на адекватна стратегия, която да вдъхновява таргет аудиторията и служителите едновременно. Employer branding и комуникационни послания никога не са били в такава синергия както днес.

Как технологиите и данните като цяло повлияват работата на агенцията/групата?

– Данните са валутата на съвременността. Това е настоящото Big Thing, което ще бъде ориентир за потребителското поведение на таргет аудиториите. Микросегментирането е от ключово значение за успеха на комуникационните послания. ПР науката и практиката днес са по-флексабилни от всякога. Загрижеността, емпатията и развиването на общностите ще са от ключово значение за израстването не само на бранша, а и на икономиката в глобален аспект.

Какви според вас ще бъдат комуникационните бюджети в страната през следващата година?

– Адаптирани към новата реалност. Прекроени финансово и пренасочени към каналите, които носят ефективност. Разпределени в нови комуникационни канали и ориентирани към създаване на авторско дигитално съдържание.

Послания към/колегите/екипа ви?

– Креативност, доверие, грижа. Това са фундаменталните ценности, на които екипът ни стъпва, за да израства, да придобива нови знания и да ангажира клиентите в подкрепа на общностите.

Какво включва средносрочната стратегия на агенцията?

– Изследване на потребителските нагласи, анализ на таргет аудиториите, възпитаване на бъдещи потребителски сегменти и генериране на нови инструменти за комуникация. Разгръщане на модулите от обучения, както за служителите на нашите клиенти, така и насочени към по-широка аудитория.

Iva 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 Категория Свят | 2020/12/16 последна редакция в 12:50 PM
Източник : Капитал | Снимка : Google
832 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки