Италия и Китай подписаха проект за “новите пътища на коприната“

      Публикувано на Sunday, 24 March , 2019      314 Прегледа     
Италия и Китай подписаха проект за “новите пътища на коприната“

  • Европа

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин “незадължаващ” протокол за споразумение, който включва Италия в “новите пътища на коприната” въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес.Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г., който обхваща морски и сухопътни инфраструктури.

Документът бе тържествено подписан в присъствието на китайския президент Си Цзинпин и на италианския премиер Джузепе Конте наред с още 29 договора и споразумения, две трети от които засягат различни институции, а една трета – предприятия.

Пакетът включва договори за групата “Ансалдо”, произвеждаща турбини, и за групата “Даниели”, която ще получи 1,1 млрд. евро за изграждането на металургичен обект в Азербайджан.

Споразуменията предвиждат също отваряне на китайския пазар за италиански портокали, партньорство на китайския туристически гигант “Ситрип” (Ctrip) с летищата в Рим, железниците “Трениталия” и музея “Ферари” в Модена, програми за сътрудничество между държавни телевизии и осведомителни агенции от Италия и Китай.

Пекин би желал също в Китай да се играят мачове от Серия “А”, но след като правилата на ФИФА забраняват това, италианската федерация планира да измести извън страната мачове на националите и мачове за италиански купи, както и да обучава китайски футболни съдии да боравят със системи за видеоарбитраж – метод, силно критикуван в Италия.

За сметка на това – с оглед резервите по повод това сякаш едностранно сближаване между Италия и Китай, изразени от Вашингтон и Брюксел, както и в самото популистко правителство на Италия, – бе спряна работата по двайсетина други споразумения, готвени през последните месеци.

Дискусиите ще продължат и тези споразумения може да бъдат финализирани при посещение на Конти в Китай през април, увери министърът на икономическото развитие Луиджи Ди Майо, подписал протокола за споразумение наред с Хъ Лифън, оглавяващ китайската национална комисия по развитието.

“Целта ни е да се насочим към премахване на диспропорцията – в Италия пристигат толкова неща “мейд ин Чайна”, а прекалено малко “мейд ин Итали” отиват в Китай”, обясни пред журналисти Ди Майо, който е също вицепремиер и лидер на антисистемното Движение “Пет звезди”.

“Във връзка с този протокол за споразумение сме съвсем наясно, че освен възможностите има и риск”, увери по радиото заместник-министърът в италианското министерство на икономическото развитие, труда и социалната политика Микеле Джерачи.

Пламенен защитник на китайската кауза в Рим, той е преподавал 10 години в Китай, посочва АФП.

Италианският износ за Небесната империя не надхвърли миналата година 13 млрд. долара, докато износът за Германия бе седем пъти по-голям.

В разговор с италианския си домакин Серджо Матарела вчера Си Цзинпин увери:

“Китайската страна има желание за търговски обмен в двете посоки и поток от инвестиции в двете посоки”.

Етикети:
Категория Европа, Китай | 2019/03/24 последна редакция в 8:30 PM
Източник : БНР | Снимка : Google
315 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки