Начало Любопитно Изискванията на британски компании за служители с високи токчета и грим са незаконни

Изискванията на британски компании за служители с високи токчета и грим са незаконниКатегория Любопитно | 2018/02/19 at 4:00 AM | 165
Коментари ->> Добави Коментар

Британските компании, които принуждават служителките си да носят обувки на високи токчета и грим, нарушават закона.

Това реши днес парламентарна комисия, цитирана от ДПА, Ройтерс и БТА.Над 150 000 души са подписали петиция срещу “остарелите и сексистки” изисквания за работното облекло.

Кампанията бе започната от лондонската рецепционистка Никола Торп, която била отпратена у дома, защото дошла на работа с равни обувки. В последствие комисията по въпросите на жените и равенството в британския парламент започна разследване по случая.

Колежките на Торп в компанията Портико (Portico) са били помолени да следват подробни правила за грима, редовно да освежават макиажа си през деня, а ако боядисват косите си, никога да не допускат корените им да израстват. Работодателят дори разпространил цветна палитра, за да посочи кои нюанси на лака за нокти са допустими на работното място и кои – не.

От жените се изисквало да носят обувки с височина на тока между 2 и 4 инча (5-10 сантиметра), освен ако не са получили разрешение от шефовете си за друго.

За да изготви доклада, публикуван днес, комисията е разгледала и медицински доказателства, според които носенето на високи токчета за продължителен период от време може да доведе до здравословни проблеми и хронични болки, както и да увеличи риска от инциденти на работното място.

Саймън Прат, управляващ директор на Портико, заявил пред комисията, че не е допускал, че дрескодът може да е незаконен.

Британските власти установиха, че Законът за равенството от 2010 година, който забранява подобен вид полова дискриминация, не е напълно ефективен при защитата на работещите.

Правителството препоръча законът да се преразгледа и евентуално променен, да се води информационна кампания, насочена към работодателите и служителите, както и значително да се вдигнат глобите, които могат да бъдат налагани за дискриминация.

Категория Любопитно | 2018/02/19 at 4:00 AM
166 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Екон | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Реклама