Износът на България към ЕС отново намалява

      Публикувано на Sunday, 13 October , 2019      279 Прегледа     
Износът на България към ЕС отново намалява

  • България

Износът на България през август към държави от Европейския съюз отново е с отрицателен знак, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).Спадът спрямо същия месец на 2018 г. е близо 5%, което е най-голямото годишно понижение от 2013 г. насам.

Също така това е вторият от последните три месеца, в които знакът е отрицателен. През юни НСИ отчете спад с 3.64%.

Заради значителното увеличение на износа на България към трети страни (със 17.8% на годишна база през август), общият износ на страната все пак е положителен (1.9%).

Забавянето на експорта в посока партньорите от ЕС обаче е притеснително, тъй като той формира близо 70% от приходите на българските фирми износители. Общият пазар е важен за България и от гледна точка на добавената стойност, която производителите тук получават от работата си с европейските партньори. Голяма част от продукцията за ЕС е с по-висока добавена стойност за българската икономика, отколкото износът към трети страни.

През юни лошите новини бяха и на двата пазара – тогава имаше спад от 11.8% при износа за трети страни и 3.64% към ЕС.

“Не спираме да работим и усилията дават резултати. Положителните данни за българската икономика и днес са факт. През периода януари-август 2019 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 37.9 млрд. лв., което е с 3.8% повече в сравнение със същия период на предходната година. Расте износът за ЕС с 4.8%, както и този за трети страни с 4.3%”, коментира във Facebook премиерът Бойко Борисов данните с натрупване на НСИ.

През периода януари-август 2019 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (33.5%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (25.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“2 (17%).

Детайлните данни за Европейския съюз са с месец назад. Те показват, че през юли най-голям ръст в размер на 46.4% е отчетен в  сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“. Спад от 17% пък се наблюдава в сектор  „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

По отношение на вноса, през август той намалява с 6%, което е трети пореден отрицателен месец. Импортът от трети страни се е свил с 22.6%, а от ЕС – расте с 5.15%.

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари-август 2019 г. намалява с 5.3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 13.8 млрд. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

По отношение на вноса от ЕС, като данните отново са към края на юли, най-много стоки България внася от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. За разглеждания период най-голямо увеличение, в размер на 24.9%, се отчита в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“. А най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ – 28.6%.

Заради голямото понижение на вноса през август, статистиката на НСИ показва, че това е първият месец от 2017 г. насам, в който търговското салдо на България е положително – с 90 млн. лв.

Етикети:
Категория България | 2019/10/13 последна редакция в 9:34 AM
Източник : Економик | Снимка : Google
280 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки