Изповедта на българска медицинска сестра в Англия

      Публикувано на Saturday, 25 August , 2018      1827 Прегледа     
Изповедта на българска медицинска сестра в Англия

  • BG Лондон

Когато решиш да осъществиш мечтата, принуден от действителноста в собствената си държава, започват други проблеми и не по малко напрегнат и интересен живот.

Вече си на 40 с добра професия и много добър професионален опит. Решаваш да започнеш всичко отначало, да рискуваш, да промениш живота си.
Така и аз реших, че вече живота в собствената ми държава става непоносим. От всякъде те затискат социално битовите проблеми.

Всеки ден започва с поредното държавно безумие и лудо препускане за поредната изкарана пара. Бързаш за една работа, тичаш за втора и в края на деня вече мислиш за следващият ден.

Та в един обикновен ден, изморила се от безкрайно чакане, бюрокрация и висене по министерства се отзовах в Англия, където да си медицинска сестра е чудесно.

Отзовах се тук чрез посредническа Агенция и от тук започна един не по малко интересен и напрегнат живот. След вадене на куп документи за регистрация и отвряне на PIN номер за работа като медицински специалист в Англия, започна едно продължително чакане. Когато правех запитване към агенцията за това какво се случва, получавах отговор: Чакаме. В един прекрасен момент чакането ми писна и помолих моя приятелка англичанка да се обади до Организацията на специалистите по здравни грижи и се оказа, че парите които бях оставила в Агенцията за такси към тях, изобщо не са внесени.

След дългото чакане, заминах за броени часове и куп извинения. Тук вече нещо ново, Английска агенция. Един прекрасен заробващ договор. Работиш като болногледач в старчески дом, защото езика ти куца или като медицинска сестра в такъв, защото от тук трябва да почнеш. Няма лошо, стига обаче да получаваш нормално възнаграждение, защото агенцията ти удържа 1паунд на всеки заработен час, освен другите такси които ти се удържат в края на всеки месец. И така ти правиш едни хубави 50 – 60 часа на седмица, за да можеш да оцелееш, а Агенцията прави едни хубави пари за месеца на твой гръб.

Не желая да споменавам за останалите проблеми с работодатели, с проблемите в домовете и квартирите. Когато решиш да се обърнеш към Агенцията си за помощ, всички се оказват заети или ти се изброяват куп причини и ти пак си на съответната права, без да знаеш на къде и към кого да се обърнеш. Да не говорим и за таксите и комисионни които ти се удържат, за вадене на документи и какво ли още не.

На всичко отгоре, трябва да си усмихнат и щастлив, защото ако не си щастлив, просто си отиваш от работа.

Ако си щастлив и работиш, ще се намери някой добър колега да напише рапорт срещу теб, че днес си прекалено щастлив и пак лошо. Или пък ще караш през зимата колело по 5 мили, защото живееш в ерия и работата ти е в другата, а няма удобен транспорт. И в това няма лошо, спорта никога не е излишен. За естеството на работа, ами какво да кажа, освен че идват много добри професионалисти от България и са принудени да работят в неприятна обстановка и лошо отношение.

Не искам да разочаровам никой, но нека не живеят с илюзията, че тук ще са носени на ръце, защото са добри, защото могат, напротив. Започваш от нулата и отново учене и пак учене, тренинги , курсове и какво ли още не. Не смятам, че системата тук е по добра, от това което видях и с което се наложи да се сблъскам, но ти си от България и работиш чрез Агенция. Какво ти остава, освен да си затвориш очите за това което се случва, иначе няма работа, няма пари. Да не говорим за това, че Агенцията борави свободно с твоите данни и в един момент прекратява деѝноста си, което означава че си без работа и на улицата.

Сменяш Агенцията, уж с по добра и нещата пак са същите ,дори по зле. Всичко е прекрасно в началото. Интервюта, обещания за хубава работа, съдействие за курсове и документи и добро заплащане. Започват пак същите теглила. Обясняваш с кого си работил, какви проблеми си имал и съответно.

О, да ние ги знаем тия, те са мошеници, те са малки на пазара, ние сме сериозна Агенция и при нас никои не е останал без работа. Пълни глупости. Не само че често си без работа, но се налага и да останеш и в хотела им, където посещаваш тренинги и курсове по език. Тези тренинги са ти излишни, но заплащаш за тях. Защо са излишни, ами защото нито един работодател след това не ги признава и започват нови. Просто пари, дадени на вятъра.

Курса за езика. Aми добре, важно е, стига да е разделен на нива ..начално и така нататък, също платен ..Хотела, ами не желая да го обсъждам, просто хостел, на ниво една звезда, ако може и тя да се даде. За това съответно също ти се спират пари от заплатите, които ще получаваш и ти си един удобен длъжник. Хубаво е нали? …Да не говорим за това, което се случва там.

Въпросната Агенция работи с румънци и българи. Станах свидетел на невероятни интервюта за работа и страхотни автобиографии. Мисля, че е отвратително да се спекулира с професията на медицинска сестра и здравен работник, за сметка на човешки живот, само за да правиш пари. Определено съседна Румъния се оказа доста по предприемчива, находчива и оправна от нас. Фалшиви автобиографии, документи и какво ли още не .. Може би някои, които са се сблъскавали със съответните Агенции ще се сетят за кого става въпрос. Предполагам, че тези хора също са били или са потърпевши от съответните Агенции и за това искам да кажа на хората, които тръгват от България.. Не бъдете безумно доверчиви, колкото и да ви е трудно. Винаги има начин и път. Не правете това, обаче с Вашите документи, защото може да има неприятни последствия. Да не говорим за Вашият опит и стаж, винаги може да се провери и разбере, когато работодателят реши да провери или се усъмни във Вас.

Има и добри Агенции, които наистина биха ви помогнали и подали ръка. Не се подвеждайте по красиви обещания, а проверете по форумите коментари за въпросната Агенция. Задавайте въпроси, без да се притеснявате и питайте за какво ще са Вашите пари, искани предварително за такси и комисионни. На колегите, които искат да си направят регистрация към NMC – Великобритания искам да кажа, че е безплатна и всеки може да се регистрира на техният сайт. Заплаща се само съответното членство към съюза им, което е 105 паунда на година, след като одобрят Вашите документи.

Ако не можете да се справите сами има добри български агенции, които могат да ви съдействат за това, утвърдени на пазара и с име във Великобритания. Те могат да Ви помогнат за откриване на банкова сметка и всички останали документи, необходими за легално пребиваване и работа във Великобритания.

Не се подвеждайте по това, че Агенцията с която ще работите не иска комисионни и няма да имате задължения към тях. Проверете добре преди да подпишете договора, защото после това може да се окаже неприятна изненада за Вас. Желателно е да имате поне минимални езикови знания, защото това също ще е проблем за Вашата работа, каквато и да е тя.

Българските и утвърдени агенции във Великобритания не са много, но винаги можете да ги намерите в интернет. Обърнете се към квалифицирани и можещи хора в тази област, които ще Ви помогнат в издаването на документи и ще Ви дадат съвет. Не забравяйте, Вие не познавате британското законодателство и за това е добре да се обърнете за помощ към тях.

Преценете добре приоритетите си и своите възможности, преди да кандидатствате за работа, защото това после също може да се окаже проблем. Ако идвате за сезонна работа добре, но когато искате да промените живота си, трябва да сте подготвени за редица проблеми, битки със системата и да потърсите квалифицирана помощ навреме.

Винаги има начин и път. Не го забравяйте!

BG Media London


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/08/25 последна редакция в 2:00 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1828 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки