JPMorgan понижи оценката си за възстановяването на Великобритания почти наполовина

      Публикувано на Sunday, 25 October , 2020      1089 Прегледа     
JPMorgan понижи оценката си за възстановяването на Великобритания почти наполовина

  • Лондон

Възстановяването на Обединеното кралство вече изглежда далеч от своя връх, поставяйки икономиката на нестабилна основа, докато навлиза в по-строги ограничения за контрол на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Тревожната перспектива накара JPMorgan Chase да намали почти наполовина прогнозата си за растеж през четвъртото тримесечие в петък, като банката очаква регионалните блокировки да имат по-голямо въздействие върху настроенията в цялата страна.
Това се случва в деня, в който IHS Markit заяви, че през октомври растежът се забавя рязко,

като показателят за доминиращата индустрия на услугите в страната пада до най-ниското ниво от четири месеца, а данните показват, че доверието на потребителите намалява най-много от април.

Past its

Общият PMI индекс на Великобритания се свива рязко през октомври. Графика: Bloomberg 

Респондентите от проучването отбелязаха въздействието на локалните блокировки върху общите потребителски разходи – тревожен знак за район, който се се справя добре след блокирането. Продажбите на дребно отчитат ръст с рекордните 17,4% през третото тримесечие.

Вероятно предстоят още лоши новини, тъй като по-голямата част от страната вече е под блокади, които забраняват смесването на домакинствата в заведенията, за да се забави разпространението на пандемията.  Тези мерки, заедно с перспективата за твърд Brexit в края на годината, заплашват да влошат възстановяването от рецесията, която e най-дълбоката за последните три века.

JPMorgan сега очаква икономиката да се разшири само с 2,1% през четвъртото тримесечие спрямо прогноза за 3,9% по-рано. Прогнозата се основава на очакване за растеж с 15,9% за третото тримесечие, не предполага месечен ръст през октомври, ноември или декември.

Благосъстоянието на странарта страда заедно с икономиката. Удовлетвореността от живота е най-ниската от началото на блокирането тази седмица, посочват от Службата за национална статистика.

Bleak mood

Удовлетвореността от живота е на най-нсикото си ниво след началото на ограниченията. Графика: Bloomberg 

Междувременно министърът на финансите Риши Сунак обяви значително увеличение на правителствената подкрепа във Великобритания в четвъртък, включително повече субсидии за заплати и безвъзмездни средства за бизнеса. А няколко централни банкери на Английската централна банка казват, че са готови да увеличат стимулите за подкрепа на икономиката. Следващото им решение се очаква на 5 ноември, когато JPMorgan очаква да бъдат обявени покупки на облигации за още 75 милиарда лири.

IHS Markit заяви, че общият показател за бизнес активността спада до 52,9 пункта този месец от 56,5 пункат предходния.  Индексът все още е в разширяваща се територия, но въпреки това е най-ниското си ниво от юни насам. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се понижава до 52,3 пункта.

Перепсктивите за създаване на нови работни места намалява, докато доверието на бизнеса спадна до най-ниското от май, показват още данните на Markit.  Забавянето щеше да е по-лошо, ако не беше даден тласък на износа, тъй като чуждестранните фирми се надпреварваха да осигуряват поръчки преди крайния срок за Brexit през декември.

„По-бавният растеж на производството, подновеният спад в търсенето и по-нататъшното влошаване на пазара на труда предполагат, че икономиката е започнала четвъртото тримесечие на отслабена основа“, каза Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

По думите му темпът на растеж изглежда рязко се е забавил и рискът от нов спад се е увеличил.


Етикети:
Категория Лондон | 2020/10/25 последна редакция в 3:45 PM
Източник : Блумбърг ТВ | Снимка : Google
1090 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки