Кабинетът на Мей подкрепи план работниците от ЕС да не ползват преференции след Брекзит

      Публикувано на Sunday, 30 September , 2018      80 Прегледа     
Кабинетът на Мей подкрепи план работниците от ЕС да не ползват преференции след Брекзит


За работниците от Европейския съюз трябва да важат същите правила за имиграцията като за тези, идващи от държави извън съюза, след като Великобритания изцяло го напусне.

За това се договори британското правителство след препоръки в тази насока на Консултативната комисия по миграцията, независим орган, който дава съвети на правителството в областта.Източник заяви пред Би Би Си, че кабинетът единодушно е подкрепил система, основана на уменията, а не на националността.

Съществуват обаче опасения, че евентуална забрана за нискоквалифицирани мигранти от ЕС може да навреди на бизнеса.

Гардиън” отбелязва, че министрите са се съгласили с плана, според който квалифицираните мигранти ще могат да получават визи по-лесно от тези без квалификации и няма да има преференциален достъп до британския пазар на труда за граждани на ЕС.

Териториите, които сключат споразумения за свободна търговия с Великобритания, включително ЕС, ще получат засилен достъп до британския трудов пазар, но в бъдеще сред тях може да са също САЩ, Канада или други страни.

Премиерът Тереза Мей многократно обеща да сложи край на неограничената имиграция от Европа след Брекзит.

Източник от кабинета обаче коментира, че споразумението не представлява твърдо решение.

Принципът за свобода на движението в ЕС в момента разрешава на хората от Европейското икономическо пространство (всички държави – членки на ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и от Швейцария да пътуват и да работят в зоната без визи, независимо от уменията им.

Миналата седмица Консултативната комисия по миграцията призова да се премахне годишният таван за броя висококвалифицирани работници от държави извън ЕС, които могат да получат разрешение за работа.

В момента той е 20 700 на година.

Според източници, цитирани от Би Би Си, има единодушно решение да се премине към новата система, основана на принципа за равен достъп, като обаче се приеме, че някои сектори ще се нуждаят от нискоквалифицирани мигранти от ЕС.

Етикети:
Категория Лондон | 2018/09/30 последна редакция в 8:00 AM
Източник : Дневник | Снимка : Google
81 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки