Кабинетът на Нидерландия подаде оставка заради аферата с детски надбавки

      Публикувано на Saturday, 16 January , 2021      877 Прегледа     
Кабинетът на Нидерландия подаде оставка заради аферата с детски надбавки


Правителството на Нидерландия подаде оставка заради т.нар. афера с детските надбавки. Премиерът Марк Рюте депозира оставката си при краля.

Аферата е свързана с неправомерното отнемане на детски надбавки през последните години на около 26 000 родители и обвиненията срещу тях за злоупотреби.
Повечето родители са чужденци, сред тях има и българи.

През 2013 г. репортаж за български граждани, които източват социалната система на Нидерландия и неправомерно получават детски надбавки, предизвика скандал в парламента и води до оставката на един министър.

Властите вземат мерки – през следващите години всички, които получават детски надбавки, особено тези с чужди имена или двойно гражданство, се подлагат на строги проверки, някои биват неправомерно обвинявани в измама или дори принуждавани да връщат пари.

Парламентарна разследваща комисия представи доклад в края на миналата година, в който се казва, че несправедливо обвинени и пострадали са над 20 000 души.

Отношението към тези хора е било недопустимо, призна днес Марк Рюте и обеща финансови обезщетения за семействата.

“На дневен ред днес е въпросът за политическата отговорност. На едно мнение сме, че ако системата се е провалила, всички трябва да поемем отговорност. Затова току-що връчих на краля оставката на целия кабинет и след този брифинг ще се върна в двореца, за да му дам още обяснения”, заяви Рюте.

Оставката на правителството идва само два месеца преди редовните парламентарни избори на 17 март.

Рюте, който е премиер на страната от 2010 г., за пореден път ще се опита да спечели доверието на избирателите. До изборите той ще продължи да управлява като служебен премиер.


Етикети:
Категория Европа, Свят | 2021/01/16 последна редакция в 7:00 PM
Източник : БНТ | Снимка : Google
878 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки