Как да напишем мотивационно писмо за UK университет

      Публикувано на Tuesday, 12 December , 2017      4026 Прегледа     
Как да напишем мотивационно писмо за UK университет

  • BG Лондон

Как да напишем мотивационно писмо за UK университет

1) Започнете интересно. Този съвет всъщност важи за писането на каквото и да е – ако събудите интереса на читателя от първото изречение, най-вероятно ще го задържите до края. Убедена съм, че поне половината от мотивационните писма, започват с нещо като “Още от ранна детска възраст се увличам от счетоводството/архитектурата/политиката” – не започвайте и вие така. Първо, че е ужасно изтъркано и второ, кой се увлича от счетоводството от ранна детска възраст, по дяволите?
2) Използвайте прост, но жив език. Университетът ще ви изисква сертификат за владеене на английски – мотивационното писмо не е мястото, където да демонстрирате какви засукани фрази знаете. Затова пък някой интересен идиом вероятно би бил на място. Намерете границата – пишете свежо, като млади хора, не като превзети професори, но и интелигентно, като бъдещи студенти, не като “яки пичове”.

3) Постарайте се да покажетете интерес към предмета. Някъде бях прочела полезен съвет – че хората, които ще четат писмото ви и от които ще зависи дали ще получите оферта, ще бъдат специалисти в областта, в която кандидатствате. Тоест, вероятно ще сте на една вълна – ако вие намирате за интересни някаква книга, публикация, теория или пък просто факт, свързан с областта, те също ще ги сметнат за интересни. Не пречи да ги споменете.

4) Бъдете конкретни. “Обичам да чета и да гледам филми” не дава никаква информация, докато “Увличам се по Викторианската литература и по-конкретно Сестрите Бронте, и намирам екранизацията на Джейн Еър за демонстрация на новаторски подход в операторското изкуство” ви прави придирчив снобар, но поне сте направили някакво впечатление. От друга страна, не се увличайте в ненужни подробности – ако кандидатствате английска литература, мнението ви за сестрите Бронте е на място, но ако кандидатствате математика, надали на някого му пука.

5) Редактирайте, редактирайте, редактирайте. Не говоря само за правописни, печатни и граматически грешки, а за цялостното звучене на текста. Оставете го няколко дни или седмици да “отлежи”, и после го прочетете отново. Трябва да направите силно (позитивно) впечатление само от около страница текст – не спирайте да редактирате и изглаждате, докато всяка дума и всяко изречение не ви звучат абсолютно на място.

and 5 Don’ts
1) Не пишете писмо – “Скъпи мистър четящ писмото, очаквам с нетърпение отговорът ви…”. Ако трябва да определим жанр на Personal Statemnet, то той би бил по-скоро есе.

2) Внимавайте с цитатите. Най-вероятно admission tutor-ите са виждали всички цитати от Уикицитат, свързани с конкретния предмет. По много пъти.

3) Избягвайте клишетата. Не говоря само за клиширани изрази, но и за клиширани способи за писане на мотивационно писмо – споменатото по-горе начало “Още от ранна детска възраст…”, или истории от типа как като сте или на 5 и другите момчета са играли футбол, вие сте проектирали мъничък адронен колайдер.

4) Не се фукайте. Избягвайте да използвате за себе си епитети: “аз съм постоянен, работлив и всички ме обичат”. Служете си с тънки намеци. Например, за да демострирате постоянство, може да споменете как се занимавате с един и същи спорт от много години.

5) Не прекалявайте с обема. Хората, които отговарят за приема, изчитат десетки писма всеки ден. Мисля, че едно по-стегнато писмо, наблягащо на качеството, а не на количеството, ще им дойде като глътка свеж въздух. Дадените ви от UCAS редове са абсолютен максимум, а не препоръчителен обем. Винаги има какво да се отреже и да се съкрати. А, и оставяйте по един празен ред между абзаците. Просто защото е по-красиво.

Genevieve

Източник: Интернет


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/12/12 последна редакция в 11:00 AM
Източник : | Снимка :
4027 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки