Как да попълните данъчната си декларация в UК

      Публикувано на Sunday, 23 December , 2018      5273 Прегледа     
Как да попълните данъчната си декларация в UК

  • BG Лондон

При условие, че вие сте самонаето лице, директор на компания или едноличен търговец вие сте задължен от държавата да попълвате данъчна декларация.

Фирмите с ограничена отговорност са длъжни да попълват такъв вид данъчна декларация и да плащат корпоративен данък.
В случай, че вие сте регистрирани като самонаето лице данъчната декларация ще ви бъде изпратена от HMRC и в определен срок вие ще трябва да я попълните и върнете обратно.

Декларацията може да бъде попълнена и с помощта на счетоводни програми, но само при условие, че те са одобрени от HMRC. Ако нямате никаква представа как се попълва този вид декларация не е зле да използвате услугите на компетентно лице- счетоводител. Но ако решите да се справите сам ще се опитаме да ви помогнем като представим стъпките, които трябва да направите при попълването и изпращането обратно.

Вашият годишен доход е решаващ за това дали ще попълвате късия или подробния вариант на декларацията. При оборот по- малък 81 000 GBP декларацията, която ще се наложи да попълните е в размер на няколко страници, но ако оборота ви е по-голям от тази сума ще се наложи да предоставите по- пълна информация за приходите и разходите ви, и нещата се усложняват малко повече. Ако имате съмнения какво точно трябва да правите може да се обадите по телефона на номер 03002003300 на HMRC и да помолите за малко повече информация. Декларацията може да бъде попълнена както на хартиен носител, така и онлайн.

При избор да го направите онлайн вашия срок се удължава с още три месеца. При внасяне на пенсионни вноски, отдаване на имот под наем или при продажба на вид недвижимо имущество ще трябва да попълвате и допълнителни отрязъци към декларацията. Когато ви изпращат декларацията към нея ще има и още книжка с инструкции, в която ще намерите кои точно отрязъци ще са ви нужни и ще се наложи да ги попълните. Книжката ще ви бъде изпратена задължително и няма значение дали сте избрали да попълвате декларацията на хартия или онлайн.

Ако ви се налага да попълните късия вариант на данъчна декларация ще трябва да дадете и впишете сведения за:
1. Дали сте били на работа през изминалата година
2. Подробни детайли за бизнеса ви като самонаето лице и вашите финансови отчети
3. Допустимите бизнес разходи
4. Нетната загуба или печалба
5. Дали желаете данъчни облекчения за служебни превозни средства или закупено оборудване
6. Разходите, които имате
7. Информация за внесените осигуровки
8. Имате ли други приходи
А при попълване на дългия вариант на данъчна декларация се вписва всичко от краткия и с допълнение от:
1. Информация за спестявания и инвестиции
2. Пенсионни вноски
3. Имате ли приходи от ренти или помощи
4. Приходи от застраховки
5. При наличие на други облагаеми приходи подавате нужната информация
6. Списък за проверка

Преди да започнете да попълвате данъчната декларация е нужно да се запознаете подробно:
1. На първо място разгледайте какво представлява декларацията и прочете книжката с инструкции за попълване
2. Разгледайте добре и вижте дали трябва да попълвате допълнителни отрязъци, ако имате нужда от нещо допълнително се свържете с HMRC, за да ви изпратят
3. Събере всички финансови отчети, приходи и разходи за отминалата година , която започва свършва на 5 април
4. Да да на лице всички банкови извлечения, фактури и документи за пенсионни, и ако се съмнявате кое точно ще ви трябва погледате в книжката за информация
5. Съберете формуляри като P60, P45, P11D и др.
6. Не забравяйте, че трябва да спазвате срока, защото ако го пропуснете ще ви глобят
7. Попълнете задължително датата на подаване на декларацията
8. Какви данъци ще заплатите и как ще стане плащането

Ако сте подали декларацията си на хартиен носител ще получите известие от HMRC за размера и срока в който трябва да платите. В случай, че сте използвали онлайн услугата веднага ще разберете какво дължите и до кога трябва да платите. Данъкът, който ще заплатите ще бъде за изминалата година и за тази, която е започнала, а това означава че ще трябва да платите сумата на два пъти.

Заплащането на начислените ви данъци може да стане чрез няколко варианта- с дебитна карта, по телефона, с чек, с пощенски запис или по интернет. Заплащат се две равни вноски , като първата е с срок до 31 януари, а втората до 31 юли.

Ако през изминалата данъчна година сте надплати данъците си те ще биват приспаднати, но в случай, че сте имали повече облагаеми приходи ще се наложи да си доплатите.

Крайният срок за подаване на декларация зависи от това дали е на хартия или онлайн. За подаване на хартиен носител е 31 октомври, а за подаване онлайн е 31 януари. Гледайте да не закъснявате за подаването на декларацията, защото глобата е солена- 100 GBP и колкото повече отлагате и се бавите тя нараства.

За повече подробности позвънете на 07786 967299 или посетете www.alexdevelopment.co.uk


Етикети:
Категория BG Лондон | 2018/12/23 последна редакция в 5:30 AM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
5274 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки