Начало Любопитно Как да познаем, че някой се дави

Как да познаем, че някой се давиКатегория Любопитно | 2018/08/19 at 4:00 PM | 22
Коментари ->> Добави Коментар

След като лятото позакъсня и се надяваме да остане при нас по-дълго, активният летен сезон все още е в разгара си. А заедно с него всяка година се увеличава черната статистика на удавилите се, предимно в морето.

Всички сме гледали по филмите как давещите се хора викат за помощ, размахват ръка над водата и плискат в нея.Но това не е никаква гаранция, че ако ние, някой близък или пък непознат попаднем в подобна ситуация, реакцията ни ще е точно такава и веднага ще се разбере какво се случва.

Когато говорим за удавяне, често всичко се случва за секунди и бързите действия са жизненоважни. Ето на какво трябва да обърнем внимание, преди да е станало прекалено късно.

Признаци, че някой се дава

Инстинктивен отговор при удавяне – давещият е съсредоточен в това да диша, да се държи над водата и да не поглъща от нея. Така хората наоколо може дори да не разберат, че е на крачка от смъртта.

Виковете са рядкост, защото е по-важно дишането. Махането също, защото ръцете са заети с опити да се задържим на повърхността.

Очите отново говорят много. Или са големи и издават страх, или пък са безизразни и с невъзможност да се съсредоточим.

Главата е ниска, а устата е на нивото на водата. Друга вариант е главата да е назад, а устата да е широко отворена нагоре. Но тя не успява да се задържи достатъчно дълго над водата, за да се диша и издиша. Ако не можем да задържим устата си над водата, значи ни остава много малко време, докато потънем изцяло.

Неуспешни опити за обръщане по гръб или плуване, което е безуспешно. Тогава говори за изтощение и безизходица.

Възможни са и неконтролирани движения с крайниците.

Борбата да се задържим на повърхността на водата, ако сме попаднали на мъртво вълнение например, продължава около минута в повечето случаи.

Кожата започва да посинява от недостатъчния кислород. Започва задушаване, пише Mario Vitonne.

Какво да правим

Тъй като най-много деца умират от удавяне, не бива да ги изпускаме от поглед. Но и винаги трябва да сме нащрек за горните признаци.

Ако се съмняваме, че нещо не е наред, трябва да повикаме детето (или възрастния) и да попитаме дали е добре. Не получим ли бърз отговор, викаме спасителя (ако сме на охраняем плаж, разбира се).

Сърдечният масаж и дишане уста в уста след изваждането от водата могат да спасят нечии живот.

Сухо удавяне

Друга ситуация, за която често се оказваме неподготвени. Особено когато става въпрос за деца. А именно те са най-податливи на наричаното още вторично удавяне.

То се случва извън басейна или водоема, след като сме поели вода, която е достигнала до белите дробове. Тя предизвиква спазъм в дихателната система, заради който можем да се задушим.

Болки в гърдите, кашляне, замаяност, бледа кожа, затруднено дишане са най-честите симптоми, които обаче невинаги биват забелязани навреме.Етикети: #

Категория Любопитно | 2018/08/19 at 4:00 PM
23 | Коментари ->> Добави Коментар
Източник : Лайфстайл | Снимка : Google
Абонамент за Бюлетина на Лондон ДНЕС

Ако сте харесали тази статия, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Twitter и Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Коментирай с Фейсбук

Най-четено в Лондон ДНЕС

Реклама