Как да се справяме с критиката на работното място?

      Публикувано на Saturday, 5 January , 2019      1391 Прегледа     
Как да се справяме с критиката на работното място?

  • Полезно

Независимо в каква сфера работите – дали сте служител от 9 до 6 или сте фрийлансър, винаги ще се налага да търпите критика относно работата си.

Това е неизменна част от нещата и като един истински професионалист, би трябвало да да се научите да се справяте с нея и да я понасяте добре.
Това е едно от качествата, характерни за лидерите и хората, които имат планове да градят кариера.

От личен опит знам, че критиката на работното място може да засегне всяка част от живота. Като добавим и стреса по време на работа и всички други външни фактори, много лесно може да се получи една малка бомба със закъснител. Ако не можете  да понесете правилно критиката, негативният фийдбек от страна на мениджърите и колеги може да доведе до провал в кариерата ви.

Много важно е да запомните, че не можете да избегнете да бъдете критикувани. Но да контролирате собствената си реакция към критиката би превърнало отрицателната ситуация в положителна. Много голям проблем е, че всъщност много хора приемат критиката като лична атака или като сигнал, че всичките неща, които досега са направени правилно, не биват оценявани. Но едно нещо разбрах със сигурност – не всяка критика е лоша и понякога тя може да осигури обратна връзка, която би била ценна за вашия успех.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да приемете критиката по- добре и ще ви покажат нейната истинска цел.

Слушайте какво ви казват.

Ако колега или по-висшестоящ ви казва нещо негативно, не пренебрегвайте мнението му веднага. Вместо да изключвате тотално (както аз правех в началото), просто го изслушайте и обективно преценете думите му. Много често ми се случваше да изпадам моментално в защитна позиция, когато някой отправя критика към мен. Мисълта ми се замъгляваше и аз не чувах реално какво има да каже отсрещният, а недоволството напираше в мен. Приемах нещата за лична обида винаги и не обръщах кой знае какво внимание на това, което ми се казва. Разбира се, след ни размисли и анализиране разбирах, че съдържанието на отправената критика е важно.

Научих се да не си правя прибързани заключения и да се опитвам да слушам внимателно. Много полезно е да се използват техники за активно слушане в тези ситуации. Може да пробвате това – перифразирайте казаното със свои думи и поддържайте контакт с очите, за да покажете, че слушате и сте ангажирани с разговора.

Задавайте въпроси.

Дори и най-малката негативна критика може да се изтълкува погрешно. Част от активното слушане е и активното задаване на адекватни въпроси към събеседника. Важно е да задавате въпроси, които да изяснят ситуацията и причината. Така ще избегнете последващо неразбирателство. От една страна задаването на въпроси показва, че сте ангажирани с разрешаването на проблема, а от друга въпросите могат да ви помогнат да разберете дали критиката е напълно искрена.

Аз обичам да си служа с примери, било то в ежедневието или в работна обстановка. И винаги питам за пример на ситуация или поведение, които биха дали правилната референция. Ако се нажежи обстановката, можете да обърнете нещата и да попитате за примери за това какво бихте могли да промените.

Не заставайте в отбранителна позиция и запазете самообладание.

Най-голямата ми грешка от миналото – веднага се ядосвах и просто чаках момента, в който да върна хаплива реплика на отсрещната страна. С времето се научих, че това не е правилната стратегия. Когато започнах да контролирам чувството си за лична обида, започнах да чувам какво ми се казва. По този начин определях дали човекът, който ми дава обратна връзка има разумно и обосновано обяснение.

На два пъти ми се случи да загубя самообладание в професионална среда и дълго съжалявах след това. С времето разбрах, че какъвто и да сте по характер, има ситуации, в които да бъдете спокойни  и рационални е от съществено значение. Дори и критиката да провокира гняв у вас, моля ви, запазете го за извън работно време.

maxresdefault

Помислете дали критиката не е истина.

По какъвто и начин да е поднесена критиката, винаги може да има доза истина в нея. Преценете дали наистина има причина  да водите този разговор. Поговорете с колеги, с приятели, със семейството си и на база всички събрани мнение, преценете до каква степен отправената критика е адекватна. Това ми е помагало в много случаи да изградя ясна представа за ситуацията.

Няма значение кой е отправил критиката към вас. В крайна сметка най-важното е да се вземат определени действия за разрешаването на проблема. Ако тази обратна връзка идва от вашия шеф, има вероятност дори да се издигнете в очите му, ако реагирате добре на създалата се ситуация.

За мен беше много трудно да се науча да приемам критика. Беше ми трудно да разбера, че не винаги съм съвършена и моите действия не винаги са най-правилните. Мина време и от тогава много ситуации и отправени отрицателни мнения към мен. Така и до ден днешен. Но сега, вместо да се гневя и да се опитвам да докажа правотата си, първо обмислям думите. Няколко фактора са важни за мен в такъв момент – отношението, съдържанието и разбира се – планът за справяне с нещата. Така нареченият action plan е добър начин да структурирам бъдещите си действия.

Смятам че човек се учи да приема критиката в личен и професионален план с времето. И само реалните ситуации могат да го подготвят по-добре. Смятам и че всеки трябва да приема правилната отрицателна критика за градивна такава. По този начин по-лесно се стига до искания резултат.

Начало


Етикети:
Категория Полезно | 2019/01/05 последна редакция в 12:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1392 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки