Как ще възстановим коралите

      Публикувано на Thursday, 3 January , 2019      219 Прегледа     
Как ще възстановим коралите

  • Любопитно

Според наистина притеснителни данни от редица изследвания, коралите в океаните са намалели наполовина за последните 30 години.

Това се дължи най-вече на постоянното повишаване на температурата на водата и нейната киселинност.А този факт има отрицателен ефект не само върху живота под водата, но и върху този над нея. Близо половината от кислорода, който дишаме, идва именно от океаните.

Затова драстичното редуциране на коралите не може да остане без отговор от наша страна. Той идва от група биолози, създали Фондация за възстановяване на коралите във Флорида. Те предпочитат да предприемат действия, а не просто да анализират бъдещите последици за планетата и човечеството.

Идеята

На дъното на океана се прави инсталация от “дървета”, направено от PVC тръби. Ефектът от това действие е, че коралите растат четири пъти по-бързо, когато се закрепват върху тръбите, отколкото ако са върху скали или върху рифа.

След като коралите достигнат определена големина, водолази внимателно ги засаждат на дъното, за да могат да се развият и вероятно да се възпроизведат. Досега са създадени 300 нови растения. Тази техника важи само за някои видове корали обаче.

Масивните, които наподобяват камъни, също са на изчезване. А проблемът е, че те растат много по-бавно. За да се спасят от изчезване, в лабораторията Mote Marine във Флорида взимат части от масивните корали и ги поставят в специални контейнери, където са създадени необходимите условия за по-бърз растеж.

Всяка част, голяма колкото шайба за хокей, съдържа по един микроорганизъм, наречен полип. Щом достигне до определени размери, коралът отново се разрязва на парчета и се поставя в контейнерите, за да може да се продължи възпроизвеждането, пише Insider.

При достигане на определена бройка “разсадът” се спуска до морското дъно, за да се закрепи и да расте в естествената си среда. А с годините да създаде и нов коралов риф.

Благодарение на тези технологии само за няколко години е възможно да се възстановят корали, на които по естествен път ще са необходими между 100 и 200 години.

Но това не решава проблемите, които водят до умирането на все повече и повече корали.

Етикети:
Категория Любопитно | 2019/01/03 последна редакция в 4:30 PM
Източник : Лайфстайл | Снимка : Google
220 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки