Какъв ще бъде ефектът от Brexit върху България?

      Публикувано на Monday, 4 February , 2019      336 Прегледа     
Какъв ще бъде ефектът от Brexit върху България?

  • Лондон

Минно поле под стъпките към положителна развръзка засега се оказват техническите аспекти на отделните казуси. Воля по много въпроси вече има.Въпросът е как точно да стане. Това каза Цветин Филипов от Bloomberg TV Bulgaria в своя репортаж за предаването „В развитие“.

“За момента е изразена силна воля от общността и Лондон за запазване на голяма част от настоящите договорености. Изглежда, че търговията ще бъде един от леките аспекти на взаимно договаряне. Но и тук въпросителните са много, особено в контекста на 70-те международни договора, които ЕС има с трети страни за свободна търговия и в които участва и Великобритания. Остава многоточие и пред теми като полицейско сътрудничество, обмена на данни, заповеди за арест, както и бъдещето на всички британски служители в европейски институции. На ниво Европейски съюз Великобритания ще трябва да се откаже от над 750 споразумения. Така страната ще направи опит да запази близостта си със Съюза, докато на практика прекрати всички общи законодателни регламенти, които е споделяла с него”.

“Какво ще означава, ако не се затвори първата фаза и не се постигне преходният период,който е част то споразумението за напускане. Той на практика дава възможност за договаряне на бъдещите отношения. За България Великобритания не е от най-големите търговски партньор като стоки. Това и българският бизнес го сподели. И все пак има достатъчно бизнес, който изнася стоки за Острова. Това означава въвеждането на мита за някои от стоките. Означава споразумението от 1970-та с един самолет на ден, дали ще имаме пътуване без визи или не. Възможни са по-усложнени процедури за пътуване. Ние също разчитаме и нашият бизнес разчита на английските туристи. Означава изчезване и затруднена доставка на някои стоки, които се внасят у нас от Великобритания. Целта е наистина да се постигне този плавен и подреден Брекзит , за да нямаме сътресения”, каза министърът на външните работи на България Екатерина Захариева.

“Великобритания е остров, но ние винаги сме имали здрава емоционална връзка с Европа. Да, не сме в Шенген и не използваме еврото, но това не променя нещата, а показва способността за по-флексабилно партньорство и участие в ЕС. Съюза винаги ще остане най-близкият ни приятел, търговски блок и съюзник, с който споделяме ценности. Но да, имаме близки отношения с Америка. Обръщаме се и на други посоки в търсене на търговско партньорство с други страни. Това решение не означава, че ние сме се затворили в себе си. За последните месеци бяхме активни, противопоставихме се на Русия и заклеймихме използването на химически оръжия било то във Великобритания или Сирия, ангажирахме се с проблемите на еболата в Африка. Ние искаме да сме активни и сме активни. Да, създаваме нови  приятелства и отношения, но продължаваме да пазим основна идейна линия като тази на 27-те страни-членки на съюза”, коментира посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Ема Хопкинс.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/02/04 последна редакция в 8:30 AM
Източник : Блумбърг | Снимка : Google
337 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки