Какви са промените на пазара на труда?

      Публикувано на Tuesday, 15 August , 2017      1160 Прегледа     
Какви са промените на пазара на труда?

  • BG Лондон

Нови правила за робата са в сила от днес, след като последните промени в Кодекса на труда бяха обнародвани в “Държавен вестник”.

Промените касаят както работодателите, така и служителите, но по-важното е, че им осигуряват достатъчно гъвкавост при изпълнението на служебните ангажименти.
Младежите между 16 и 18 години ще могат да работят до 22:00 часа, а не до 20:00 часа, както беше досега. 

Останалите защити при полагане на труд от малолетни и непълнолетни лица остават в сила. Те могат да работят при 7-часов работен ден и нямат право да полагат извънреден и нощен труд. Нощен е трудът, положен след 22 часа, а за ненавършилите 16 г. – след 20 часа.

За всички останали работното време също може да изглежда по различен начин. Задължителните 40-те часа на седмица, които всеки трябва да изработи по закон, ще могат да се разпределят по дни според желанията на служителите, стига работодателят да няма нищо против.

Това на практика слага край на 8-часовия работен ден и тръгването от работа в 18:00. Възможността да се работи 4 часа в понеделник и по 9 часа в останалите дни или пък по 10 часа до четвъртък, за да бъде петъкът почивен, по всяка вероятност ще намали “кръшкането” от работа и представянето на фалшиви болнични. Все пак шефът също ще трябва да каже “да” на гъвкавите схеми за работа.

За него влиза в сила и задължението до 31 януари всяка година да уведомява писмено служителите си за оставащия им платен годишен отпуск, както и да осигурява възможност за неговото ползване до средата на календарната година. Ако въпреки това персоналът не се възползва, законът му дава право сам да определи кога да го пусне в заслужена почивка.

Досегашните графици за отпуските отпадат, но се възстановява правото за прехвърляне на неизползваните дни в следващата календарна година.

По този въпрос Министерството на труда и социалната политика подготвя промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Предвижда се пускането в платена почивка да става с писмена заповед на работодателя, а не само с подпис върху молбата на служителя. За да се откаже от отпуск или за да го отложи във времето, включително и за следващата година, работникът също ще трябва да заяви това писмено. В противен случай полагащите му се дни ще горят. Промените ще влязат в сила веднага след като бъдат одобрени от Министерския съвет.

Другият изцяло нов момент във взаимоотношенията работник-работодател се еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Те ще се прилагат основно в сектор “Растениевъдство” за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. От работниците няма да се изисква специална квалификация, но прослуженото време няма да се признава и за трудов стаж. Договорите ще се сключват всяка сутрин, когато работникът се явява на работа, но за не повече от 90 календарни дни годишно. Персоналът ще се осигурява само за здраве, за трудови злополуки и за пенсия.

Добрата новина е, че никой няма да губи помощите си за безработица, но при злополука ще получава обезщетения само за срока на еднодневните си договори, т.е. не по-дълго от 90 дни. Наредбата за предоставянето, регистрирането и отчитането на еднодневните договори вече е факт и ще влезе в сила от утре, 21 юли, а първите образци вече са качени на сайта на социалното ведомство.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/08/15 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
1161 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки