Какви са стъпките в процеса по назначаване на новия президент на САЩ?

      Публикувано на Monday, 9 November , 2020      1046 Прегледа     
Какви са стъпките в процеса по назначаване на новия президент на САЩ?

  • Свят

“Гардиън” представя стъпките в процеса по назначаването на новия президент на САЩ.

8 декември: Крайният срок за разрешаване на изборни спорове на щатско ниво. До тази дата трябва да приключи всяко повторно преброяване и съдебните спорове.
14 декември: Електорите гласуват с хартиена бюлетина в столиците на щатите и в Окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. 33 щата и столицата Вашингтон имат закони или партийни правила, които изискват от електорите да гласуват за този кандидат, който е получил най-много гласове на изборите. В някои щати електорите могат дори да бъдат заменяни или санкционирани, ако не спазват правилата. Електор, който не гласува за този, който е спечелил народния вот, е известен като “неверен електор”. Гласовете за президент и вицепрезидент се броят и електорите се подписват под шест “удостоверения за гласуване”. Удостоверенията, заедно с други официални документи, се изпращат на различни официални представители, включително на председателя на Сената.

23 декември: Удостоверенията трябва да бъдат предоставени на съответните официални представители.

6 януари 2021 г.: Камарата на представителите и Сенатът провеждат общо заседание за броене на електоралните гласове. Председателят на Сената, в момента е вицепрезидентът Майк Пенс, обявява резултатите. Победителят е този, който е получил най-малко 270 гласа в Избирателната колегия. Към момента Байдън има 290 гласа.

Ако нито един от кандидатите не получи най-малко 270 електорални гласа, Камарата на представителите решава, което се основава на Дванадесетата поправка в Конституцията на САЩ. Това няма да се случи 2021 г., тъй като Байдън премина прага от 270 гласа.

20 януари 2021 г.: Новоизбраният президент полага клетва. Напускащият поста държавен глава приема новоизбрания държавен глава в Белия дом. Традиционно се провежда церемония по полагане на клетва, на която присъстват всички живи президенти на САЩ. Полагането на клетва се ръководи от председателя на Върховния съд, който в момента е Джон Робъртс.

В събота стана ясно, че Джо Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.


Етикети:
Категория Свят | 2020/11/09 последна редакция в 9:30 PM
Източник : Нюз | Снимка : Google
1047 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки