Какво да направя ако бъда арестуван в чужбина?

      Публикувано на Wednesday, 22 March , 2017      5 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Какво да направя ако бъда арестуван в чужбина?

  • BG Лондон

В случай на арест или лишаване от свобода, необходимо е незабавно да потърсите контакт с българската мисия в страната, за да я информирате за случилото се.

При арест, мисията следва да бъде изрично уведомена от потърпевшия, дали желае или не неговите роднини да бъдат информиране за ареста му.

Съгласно Виенската консулска конвенция от 1963 г. дипломатическата мисия се уведомява от приемащата държава за ареста на неин гражданин, само при изразено от негова страна желание.

Някои държави уведомят дипломатическата мисия във всички случаи. Дипломатическата мисия има право да посещава задържаните съграждани и да кореспондира с тях. Тези права не могат да бъдат ограничени от местни закони в степен, която прави невъзможно мисията да се възползва от тях.

Българските посолства и консулства нямат права на участници в процесуално-административни или съдебни производства. Те могат да съдействат на потърпевшия или на неговите роднини при наемането на надежден местен адвокат, като разноските се поемат от роднините или близките на потърпевшия.

В хода на съдебния процес, заедно с адвоката, дипломатите от българското посолство или консулство в дадената страна следят за спазването на човешките права, основните свободи и минималните международни стандарти (процедурни забавяния, отказ за изслушване на страната по делото), както и за изчерпването на всички правни средства за защита на засегнатия.

По възможност, адвокатът на обвиняемия трябва да подаде молба за евентуално освобождаване на задържания под гаранция (в този случай обвиняемият не може да напуска пределите на страната преди приключването на съдебното производство) или молба за прехвърляне на делото в България.

При определени условия, като например наличието на двустранно споразумение между България и съответната държава, и в зависимост от окончателното решение  на съда и изискванията на местното законодателство, касаещи изтърпяване на наказание свързано с осъждане на затвор, е възможно да бъде извършен трансфер на осъдения за изтърпяване на наказанието в България. Затворникът може да подаде молба за помилване към компетентните власти в държавата, в която е осъден, чрез администрацията на затвора и със съдействието на българското посолство.

Българските дипломатически мисии следят за това дали отношението към задържания отговаря на местните закони  и дали на задържания е осигурена възможност да се възползва от всички облекчения, които допуска местното законодателство.

Международни правни отношения по наказателно-правни въпроси

В международните отношения в областта на наказателно-правните въпроси съществуват редица многостранни (предимно споразумения на Съвета на Европа) и двустранни договори, които уреждат въпросите, свързани с:

  • Правната помощ (извършване действия по разследване и други процесуални действия или доставяне на документи в чужбина), екстрадирането (предаване на лице на друга държава за целите на съдебното производство, поради извършени наказуеми деяния)
  • Прехвърляне изпълнението на вече влязла в сила присъда срещу български гражданин „лишаване от свобода” от чужбина в България – при евентуално постигане на двустранно споразумение със съответната държава на основата на влязла в сила двустранна спогодба за правна помощ по наказателните дела.
Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/03/22 последна редакция в 9:00 PM
Източник : | Снимка :
6 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Какво да правим, ако катастрофираме в Обединеното кралство?

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Искам да вляза с колата си в UК

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби България

Майки на деца с увреждания: Системата ни употреби

Не се разграничаваме от радостта след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, разграничаваме се от тези майки, които играят…

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

147 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

73 Прегледа

London’s Tallest Buildings

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве