Какво да направя при пътен инцидент в Англия

      Публикувано на Thursday, 13 June , 2019      3973 Прегледа     
Какво да направя при пътен инцидент в Англия

  • BG Лондон

За разлика от българските градове, във Великобритания животът се отличава с висока активност и динамичност, и всеки работещ човек е необходимо да притежава собствен автомобил, ако иска да стигне навреме за работа и да има достъп до всяка точка на града, в който живее.

И българите на Острова не правят изключение.
Много от тях, вече установили се трайно на английска земя, шофират ежедневно до работа, магазина, училището на детето.

Всеки човек обаче е запознат и с рисковете на пътя и е нужно да сме информирани, как да постъпим и какви права имаме, ако ненадейно, даже и  не по наша вина, попаднем в инцидент.

Първото нещо, което е много важно и което задължително трябва да притежавате, е валидна автомобилна застраховка. Тя ще ви помогне много в случая, защото на практика изплаща нанесените щети на вашия и другия автомобил. Ако нямате такава, другата страна има пълното право да заведе дело срещу вас, и бъдете сигурни, че ще го спечели. Ще трябва да платите солено.

Ето защо, ако имате застраховка, няма от какво да се притеснявате. Все пак старайте се да реагирате на пътните предизвикателства, но ако не успеете да избегнете удар, знайте, че се случва на всеки и щом имате застраховка – всичко ще бъде наред. Ние ще уточним с тази статия, как можете да процедирате, ако станете участници в лек инцидент с автомобила си. Става въпрос за получени минимални щети.

Но първо да видим, какво е това чудо „лек инцидент“, т.е. кое се разбира така от страните и властите? Под „лек инцидент“ може да се разбере случая, когато със своята кола минете в непосредствена близост до друг автомобил – спрял или пък не, и го закачите, ако например изкарвате от някъде своя автомобил и подпрете или ударите леко в бронята или шасито на друг автомобил, удари с много ниска скорост и всякакви други произшествия, от които щетите са почти незабележими и минимални. Естествено, ако такова нещо ви се случи и вината не е ваша, а на другия водач – това също се води лен инцидент.

Процедурата след такова произшествие, често е доста спорна, поради самия факт, че много хора не процедират по законовия ред, в смисъл, че не обменят данните си, както трябва и да става, не съобщават в застрахователните си компании за случката, и не правят снимка на инцидента. А всичко това е много важно, ако искате да получите прилично обезщетение. Което обаче става малко тромаво. Ето защо водачите често предпочитат да се договорят помежду си за нещо, което да удовлетворява и двете страни, да си стиснат ръцете и да не се занимават с бюрокрация. Това обаче е вариант, който не е никак приемлив за застрахователната компания. Самите те държат да бъдат уведомявани за всеки пътен инцидент.

Ако сте решили да действате по законовия ред, не е зле да имате в себе си винаги средство, с което да направите бърза снимка на автомобилите, участвали в произшествието, особено, ако вината не е ваша. Така ще можете да докажете, че и вината не е ваша. Когато не е естествено.  Добре би било, първо да се запознаете с условията, които предлага застрахователя ви, особено когато става дума за леки произшествия, за да сте информирани дали сте задължени да съобщавате за тях или не, и дали ако не, бихте поели някакъв риск. Освен снимки, винаги е добре да запишете и номера на автомобила на другия водач, в случай, че решите да не обменяте данните си.

Ако инцидента е значително лек, но има щети, които изискват ремонт, то е добре да информирате компанията-застраховател, още повече, ако сте потърпевши. Така ще си спестите доста усложнения и главоболия след това.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/06/13 последна редакция в 10:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
3974 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки