Какво прогнозират големите банки след поредното отлагане на Brexit

      Публикувано на Tuesday, 16 April , 2019      712 Прегледа     
Какво прогнозират големите банки след поредното отлагане на Brexit

  • Брекзит

Сделка, нови избори или дори Великобритания да остане в ЕС – всички опции са на масата

Премиерът на Великобритания Тереза Мей се завърна от Брюксел с не на Brexit – в срок до 31 октомври.Предложението на Мей за сделката, с която Великобритания да излезе от Европейския съюз беше отхвърлено от британския парламента вече три пъти, но сега има още шест месеца и половина, за да се опита да получи някаква форма на споразумение.

Дали нейното правителство ще свика извънредни парламентарни избори, дали ще изработи по-мек Brexit или дори страната изобщо няма да напусне Европейския съюз – всички опции все още са на масата. Възможността Великобритания да напусне ЕС без никаква сделка също остава реална.

След дългата нощ в Брюксел в сряда, преди да се реши отлагането, CNBC потърси прогнозите за Brexit на някои от най-големите банки в света.

UBS – Напред към избори

Анализатори в швейцарската банка UBS заключиха, че най-вероятната следваща стъпка е Мей да се опита да прокара досега отхвърленото споразумение за оттегляне с подкрепата на опозиционната лейбъристка партия. UBS смята, че този план е обречен на провал, а Мей ще бъде принудена да подаде оставка с голяма вероятност за последващи общи избори.

Commerzbank – Без скок за паунда

Германската банка смята, че Великобритания вече е длъжна да участва в следващия кръг от парламентарните избори на ЕС, което само ще увеличи разделението във Великобритания. Банката казва, че пазарите са пренебрегнали до голяма степен „шума“ около Brexit, но сега може да започне да се “изнервят”, ако политическата стабилност във Великобритания изглежда компрометирана.

Банката определя ниска вероятност за отмяна на Brexit, но е почти еднакво несигурна за втори референдум или общи избори. Банката вижда “ограничена възможност” за всяко устойчиво възстановяване на икономиката или на паунда.

Societe Generale – Пазарите не знаят какво да правят

Френската банка смята, че отлагането практически не променя нищо за Brexit. Кит Джукс, макро стратег за банката, заяви в четвъртък, че макар да има малко доказателства, че “неопределеността преди напускането” вреди на икономиката на Великобритания, по-нататъшната неяснота няма да помогне.

Той добави, че пазарите са „с отворени, широко отворени очи и отворени уста“, но имат малък интерес към търговията с Brexit. Той отбелязва, че икономическите данни на Великобритания не са лоши и че лирата по-вероятно ще поскъпне, отколкото да отиде на по-ниски нива.

Citi – Гледайте банката на Англия

Кристиан Шулц от Citi заяви, че всеобщите избори в Обединеното кралство остават логичната стъпка за възобновяване на процеса. Той твърди, че лейбъристката партия едва ли ще помогне на Мей за сделка и възможностите за премиера продължават да се стесняват. За икономиката на Обединеното кралство Citi вижда последователни кратки отлагания като “най-лошата опция за бизнес доверието и инвестиции от двете страни на Ламанша”.
Той твърди, че изгледите Банката на Англия да повиши лихвите през август са отслабени, но срещата на централната банка следващия месец трябва да предложи повече яснота.

Deutsche Bank – Още един опит за Мей

Мей заяви, че все още ще се опита да избегне участието на Великобритания в европейските избори. Това ще означава договаряне на сделка до 22 май. Джим Рийд от Deutsche Bank казва, че Мей може да направи още един опит да получи подкрепата на законодателите на Великобритания “някъде през следващите 36 часа”.

Той допълва, че независимо от резултата, шансовете за предсрочни избори продължават да нарастват, като шансовете за междупартийно споразумение изглеждат слаби. Анализаторът на Deutsche също отбелязва предишното обещание на Мей да проведе задължителни парламентарни вотове по различни варианти на Brexit и очаква това да доминира в новините през следващите дни.
Етикети:
Категория Брекзит | 2019/04/16 последна редакция в 8:48 PM
Източник : www.economic.bg | Снимка : Лондон Днес
713 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки