Какво се променя за българите след Brexit

      Публикувано на Friday, 15 January , 2021      2384 Прегледа     
Какво се променя за българите след Brexit

  • BG Лондон

Вeлиĸoбpитaния oĸoнчaтeлнo вeчe e извън Eвpoпeйcĸия cъюз и мнoзинa вce oщe ce питaт ĸaĸвo cлeдвa зa тяx oт тoвa.

Mиниcтepcтвo нa външнитe paбoти paзяcнявa ocнoвнитe пpoмeни зa бългapcĸитe гpaждaни пo oтнoшeниe нa тexнитe пътyвaния, paбoтa и oбyчeниe.
Пътувания

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време те ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

От 1 октомври 2021 г. ще трябва да разполагат с международен паспорт.

Българите с постоянен или временен статут на уседналост ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта най-малко до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат се използват и след това, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

При посещение с цел туризъм сънародниците ни ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.

Кандидатстване за виза

Желаещите да пребивават във Великобритания за повече от 6 месеца ще трябва да кандидатстват за виза задължително. Това могат да направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

Притежателите на биометрични паспорти могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. В случай, че не успеят ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre.

Изискват се такси за обработка на заявлението за виза, както и за здравеопазване.

При временен статут на уседналост българските и европейски граждани имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години. Това обаче ще им попречи, ако искат да придобият постоянен статут на уседналост.

За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Допускат се известни изключения в при болест, раждане, държавна служба и т.н. В тези случаи срокът може да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца.

Условия за българските студенти

Студентите от ЕС, включително записаните през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС. Условието е физически да присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Така те ще могат да получат спешна и неотложна помощ при нужда от непланирано лечение.

„Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК“, обясняват от МВнР.

Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай.

Студентите от ЕС, които ще пристигнат във Великобритания след 31 декември 2020 г. (включително записаните в текущата академична 2020-2021 година) и които не са пребивавали във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.

Те няма да бъдат обхванати от правилата за координация на системите за социална сигурност, съдържащи се в Споразумението за оттегляне. Затова и няма да получават здравна помощ на базата на правата, които им дава ЕЗОК. Ще трябва да заплащат имиграционна здравноосигурителна такса при кандидатстването за виза, която ще им даде достъп до Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS).

Кандидатите за студентска виза ще е необходимо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на £470 за година, освен таксата за разглеждане на заявлението им за виза.

Важно за студентските такси

Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Допълнителна информация, свързана с изтичането на преходния период на 31.12.2020г. и новите правила за влизане и престой във Великобритания, българските граждани могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон: http://bulgarianembassy-london.org/


Етикети:
Категория BG Лондон, Брекзит, Лондон | 2021/01/15 последна редакция в 6:00 PM
Източник : Економик | Снимка : Google
2385 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки