Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

      Публикувано на Monday, 30 April , 2018      5 Прегледа      Коментари Добави коментар
Реклама
Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

  • Брекзит

Тази седмица Европейският съюз (ЕС) ще трябва да представи първия си дългосрочен бюджетен план без участието на британската икономика. Стойността на бюджета се очаква да е около 1 трлн. евро


Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер, който ще представи плана, заяви, че са необходими сериозни мерки, за да се запълни дупката от 12-14 млрд. евро, оставена след Брекзит. Бюджет 2021-2027 се очаква да е една експлозивна смес – от намаляване на фермерските фондове, което ще разгневи френските фермери, до пари за развитие и искане за по-голяма вноска.

Ще последва надпревара с времето, особено след като Европейската комисия (ЕК) иска бюджетът да бъде одобрен преди следващите избори за Европейски парламент (ЕП) през май 2019 г., два месеца след като Великобритания напусне. Страните от ЕС казват, че това е “невъзможно” предвид разрива между Изтока, Запада, Севера и Юга. “Те трябва да поемат отговорност за амбициите, които са изразили” за ЕС след “Брекзит”, заяви анонимно служител в комисията на Жан-Клод Юнкер.


Загубата на Великобритания лишава Съюза от един от най-големите нетни вносители в момент, когато блокът се опитва да финансира нови области, като отбраната и справянето с миграцията


Част от страните, включително Австрия и Холандия, вече се борят срещу всяко искане за увеличаване на членската вноска. А Франция и Германия заявиха, че са готови да платят повече. Сумите, които са заложени за обсъждане, са огромни, нищо, че те представляват само малка част от цялото богатство на Европейския съюз. Настоящият бюджет за периода 2014-2020 г. представлява само 1% от БВП на Съюза.


Йотингер призова страните да увеличат вноските от националните си бюджети с “между 1,1% и 1,2%” за следващата “многогодишна финансова рамка”. Но заедно с новите ресурси “ще има съкращения”, предупреди германският комисар. Източници съобщават, че те ще бъдат “скромни”, в размер на по-малко от 10%. Повечето ще бъдат насочени към двете области, които заедно съставляват почти 3/4 от всички разходи на ЕС.


Общата селскостопанска политика на ЕС е на първо място в списъка със съкращения. Тя представлява 37% от разходите на блока. Това ще бъде трудно за преглъщане от Франция, чиито фермери са най-големите бенефициенти на средствата от фондовете. Париж заяви, че е готов да защити тази “съществена реформа”, но “сигурността на помощта за земеделските производители не може да бъде засегната”, коментира дипломатически източник.

Съкращенията ще бъдат насочени и към т.нар. кохезионни фондове, които се използват за финансиране на развитието в по-бедните европейски страни. Те представляват още 35% от бюджета на ЕС. Повечето от тези пари понастоящем отиват в страни, бивши членки на съветския блок, които все още наваксват икономически. Но южните нации като Испания и Италия започнаха да настояват част от парите да бъдат пренасочени, за да се справят с масовата безработица сред младите хора в техните страни.

Източните държави също са разтревожени от плановете на Комисията да обвърже средствата със зачитането на върховенството на закона. Полша и Унгария често са критикувани от Брюксел по въпросите на демокрацията и заради това, че отказват да приемат бежанци. “Няма да приемем произволни механизми, които ще направят фондовете инструмент за политически натиск, каза полският зам.-министър по европейските въпроси Конрад Шимански.


Някои от спестените средства ще бъдат насочени към охраната на границите на ЕС, като комисията планира да увеличи броя на служителите на граничната Фронтекс с близо 6000 души, съобщи източник от Европейската комисия.

Етикети:
Категория Брекзит | 2018/04/30 последна редакция в 11:00 AM
Източник : dariknews.bg | Снимка : Лондон ДНЕС
6 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.

Реклама

Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Последни коментари

Спонсорирани връзки


Хари Потър е най-четената книга във Великобритания
Лондон Новини от Лондон

Хари Потър е най-четената книга във Великобритания

Излезе ново проучване за най-четените книги във Великобритания, което показва, че Хари Потър все още остава любимия герой…

Какво да правим, ако катастрофираме в Обединеното кралство?

Как да си сменя BG c UK шофьoрска книжка в Лондон

Искам да вляза с колата си в UК

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков България

Антикорупционната комисия иска да конфискува още имоти на Трайчо Трайков

От Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поискаха от съда конфискация на имущество на бившия икономически и енергиен министър в кабинета “Борисов-1”…

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват България

Протестите заради цените на горивата и стандарта на живот не стихват

Очакват се и днес заявени протести срещу горивата и ниския жизнения стандарт в България, съобщава БНР. Снощи до 21…

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон България

КЕВР: Без промяна в цените на тока и парното до края на отоплителния сезон

“На този етап не се очаква ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата”, каза председател на…

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона България

Младен Маринов: Призовавам протестиращите да спазват закона

Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания. Това заяви…

Спонсорирани публикации

BGM TV

Популярно в BGM TV

Take a tour of U2’s ground-breaking stage – BBC News

143 Прегледа

U2’s Experience and Innocence tour features a double-sided, 30 metre-long LED video screen, which the band can climb…

Последно добавени в BGM TV

35 Прегледа

London’s Tallest Buildings

Кино

Най новото от филмовия свят, трейлъри, кино ревюта

Лайфстайл

Категория новини Интересни лайфстайл събития, шоу, шоу звезди

Любопитно

Категория новини Любопитно

Спорт

Категория новини Спорт

Здраве

Категория новини Здраве