Какво трябва да знаем за британската образователна система

      Публикувано на Friday, 18 January , 2019      1586 Прегледа     
Какво трябва да знаем за британската образователна система


Като граждани на ЕС и лица, живеещи временно или постоянно във Великобритания, българските деца могат да ползват британските държавни училища без никакви ограничения.

Класацията за тях става по възраст, като за разлика от България, формирането на един тукашен клас не включва децата, родени от януари до декември на дадена календарна година, а тези, които са родени от септември предната година до август (включително) на следващата.

Децата на възраст от 2.5 до 4 години ходят на т.нар. „pre-school”, които са подобни на българските предучилищни групи.

Посещението на училище между възрастта от 5 до 16 години е задължително за всяко дете. Учебната година започва от началото на септември, след навършването на възраст от 4 години. За разлика от България, където началото й е фиксирано на 15 септември, тукашните училища имат различни дати на започване на годината, като най-често те са в един от дните на първата седмица на септември.
Учебната година
Тя започва от началото на септември и е разделена на 3 части (terms): между септември и Коледа, между януари и Великден и между април и юли. Всеки от тези три семестъра продължава близо 12 седмици, като между тях има ваканция от по една седмица, обикновено през октомври, февруари и май. Коледната и Великденската ваканция са приблизително по 2 седмици, а лятната е с продължителност от 6 седмици.

Началните училища (Primary Schools)
Те обхващат децата на възраст между 4 и 11 години. В британската система този училищен стадий се дели на две части: Key Stage 1 (от 4 до 7 години) и Key Stage 2 (от 7 до 11 години).

Първи клас в британските училища се нарича “Reception Class” и всяко дете след изтичането на учебната година автоматично преминава в следващия клас.

Предметите, които се изучават в началните училища, се определят от Националната образователна система и са част от т. нар. програма Standard Attainment Targets (SAT’s), чиито ежегодни цели трябва да бъдат постигнати.

Децата минават през първите си тестове на 7 и 11 години – в края на Key Stage 1 и на Key Stage 2. Задължителните предмети, по които се държат тестове, са: английски, математика и природни науки. По време на този период се изучават и други предмети – история, география, музика, рисуване и физическо възпитание.

Средните училища (Secondary Schools)
Тези училища се посещават от децата на възраст между 11 и 16 години. Обикновено това са центрове с различни профили – общообразователни, технически, арт и т.н. Тези училища също следват общонационалната образователна програма и завършват с държането на тестове в края на съответните Key Stage 3 (на 14-годишна възраст) и Key Stage 4 (на 16-годишна възраст).

Едни от най-важните изпити в тези училища са т. нар. GCSE (General Certificate of Secondary Education) и са за ученици на 16-годишна възраст.

Много ученици остават в училище и след навършването на тази възраст и пренасят обучението си в стадия Sixth Form, който включва Lower Sixth и Upper Sixth Form. В Lower Sixth учениците учат за из-
питите на AS ниво, които включват 3 или 4 предмета. Вземането на тези изпити води до следващите изпити за т. нар. A Level (Advanced Level), които се явяват последното ниво на Upper Sixth и включват изпити по избраните от ученика предмети. Тази последователност от изпити е всъщност пътят, по който се стига до приемането в колеж или университет.


Етикети:
Категория BG Лондон | 2019/01/18 последна редакция в 10:30 PM
Източник : Alex Development | Снимка : Google
1587 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки