Какво значение ще имат британските места в бъдещия Европарламент

      Публикувано на Friday, 24 May , 2019      236 Прегледа     
Какво значение ще имат британските места в бъдещия Европарламент

  • Лондон

Изборите за Европейски парламент във Великобритания, които се провеждат днес, се очаква да покажат поляризацията на възгледите за Брекзит.

“Партията на Брекзит” на Найджъл Фараж вероятно ще спечели най-много гласове за сметка на управляващите консерватори и опозиционната Лейбъристка партия.“Ройтерс” разяснява какво представлява системата “Д’Ондт”, която се използва за разпределение на местата в по-голямата част от Обединеното кралство, както и в някои други страни от ЕС.

Как ще гласуват британците?

Обединеното кралство е разделено на 12 избирателни региона – девет в Англия и по един в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. То ще избере общо 73 евродепутати.

Партиите представят листа с кандидати за всеки регион и избирателите посочват партия, а не отделен кандидат. Местата се разпределят за партии, които ги разпределят сред кандидатите, започвайки с първите в листата.

Великобритания участва в евроизборите, защото забави излизането си от ЕС. След Брекзит нейните евродепутати ще напуснат. Ако Великобритания е напуснала ЕС до края на юни, евродепутатите й няма да заемат местата си.

Какво е системата “Д’Ондт”?

Системата “Д’Ондт”, която превръща гласовете пропорционално в места, се използва за разпределение на местата за Европейски парламент в Англия, Шотландия и Уелс. Северна Ирландия използва системата на един прехвърляем глас.

Как работи?

1. Партията са най-много гласове в региона получава място.

2. Общият брой на гласове на спечелилата партия се разделя на две (броят места, които е получила, плюс едно).

3. Броят гласове се пренарежда и която партия има най-много гласове, получава следващото място.

4. Процесът продължава, като изходният брой гласове на най-голямата партия във всеки кръг се дели на общия брой места, които са били разпределени до момента, плюс едно, докато всички места бъдат разпределени.

Например:

Първи кръг:

Партия A – 120 хил. гласа
Партия Б – 90 хил. гласа
Партия В – 30 хил. гласа

= Партия A получава едно място и броят гласове за нея се дели на две и става 60 хил.

Втори кръг:

Партия Б – 90 хил. гласа
Партия А – 60 хил. гласа
Партия В – 30 хил. гласа

= Партия Б получава едно място и нейните гласове се разделят на две и стават 45 хил.

Трети кръг:

Партия А – 60 хил. гласа
Партия Б – 45 хил. гласа
Партия В – 30 хил. гласа

= Партия А получава второ място и първоначалните й 120 хил. гласа се разделят на три (нейният брой места плюс едно), ставайки 40 хил.

Кой печели?

Системата “Д’Ондт” се смята за по-малко пропорционална от някои други методи. Това може да облагодетелства поддръжниците на Брекзит, тъй като избирателите, които силно подкрепят излизането от ЕС, в голяма степен се очаква да гласуват за “Партията на Брекзит” на Найджъл Фараж.

В лагера на искащите оставане вотът ще бъде разделен между няколко силни проевропейски партии – либералдемократите, “Промяна за Обединеното кралство” и Зелената партия. Така че дори и броят гласове за проевропейски партии да бъде общо близък до този за “Партията на Брекзит”, броят места, които те ще получат, вероятно ще бъде много по-малък, тъй като техният вот се разделя между няколко партии.

“Партията на Брекзит” поддържаше голяма преднина спрямо Консервативната партия и лейбъристите в проучванията на общественото мнение.

Без големи последици

Неочакваното участие на Великобритания в изборите е малко вероятно да доведе до драматична промяна в резултатите за партиите от основното течение според последните социологически проучвания, цитирани от EurActiv. Единствената сериозна последица от британския вот почти със сигурност ще бъде рязко увеличаване на броя гласовити поддръжници на Брекзит в Европарламента.

За разлика от националните избори тези за Европейски парламент в Обединеното кралство обикновено не мобилизират електората на двете големи традиционни партии. Лейбъристите и управляващите консерватори са разделени за Брекзит и не водиха добра кампания.

Ако днес се провеждаха “реални” национални избори в страната, Лейбъристката партия щеше да спечели почти 40%, показаха скорошни анкети. На евроизборите обаче лейбъристите се очаква да спечелят едва 13% от гласовете според данни от проучване на YouGov, публикувани в сряда. Същото проучване дава на партията на Фараж 37% на евроизборите.

Освен нея противопоставящите се на Брекзит либералдемократи са другата политическа сила, която се очаква да се представи много по-добре, отколкото на национални избори. YouGov им дава 19% от гласовете, докато на национални избори либералдемократите биха спечелили едва около 8%. На национални избори управляващите консерватори биха получили около 23%, а на Европейските прогнозите са за едва 7 на сто.

Ако те се потвърдят, лявоцентриската група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент е малко вероятно да бъде сериозно подкрепена от британските избори. Великобритания има 73 евродепутати и 13% за лейбъристите биха означавали осем или девет британски представители за лявоцентристката група в сравнение с досегашните 24.

Алиансът на либералите и демократите за Европа обаче би бил значително подкрепен с около 15 евродепутати от либералдемократите, много повече от единия в досегашния Европейски парламент. В него Фараж бе част от евроскептична група на 18 евродепутати. След днешния вот той може да има 27.

Етикети:
Категория Лондон | 2019/05/24 последна редакция в 3:00 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
237 Прегледа
Коментари Добави КоментарПодобни публикации

Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки