Калоферци се хванаха на мъжкото хоро – традицията е спазена

      Публикувано на Wednesday, 6 January , 2021      434 Прегледа     
Калоферци се хванаха на мъжкото хоро – традицията е спазена

  • България

Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста, за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление.
Изненадващо на традиционното мъжко хоро се хвана за първи път и жена.

Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията.

Органите на реда опитаха да спрат хорото, но то все пак се случи.

Калоферци пяха народни песни и танцуваха в ледените води, въпреки мерките. Кметът на Калофер не влезе в реката, за да не дава пример.

„Хората ще влязат в реката. Ще си свирят и пеят, но няма да е, както досега. За съжаление, не ми е хубаво, но трябва да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов преди хорото да започне.

Призивът към туристите тази година е да не присъстват заради противоепидемичните мерки. Тези, които ще танцуват в ледените води на Тунджа, трябва да бъдат разделени на малки групи.

 


Етикети:
Категория България | 2021/01/06 последна редакция в 11:00 AM
Източник : Дарик Нюз | Снимка : Google
435 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки