Камарата на представителите в САЩ разреши затягане на санкциите срещу “Турски поток”

      Публикувано на Wednesday, 22 July , 2020      1205 Прегледа     
Камарата на представителите в САЩ разреши затягане на санкциите срещу “Турски поток”

  • Свят

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вчера единодушно одобри внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток” в проекта за бюджета за отбраната на САЩ за следващата финансова година, започваща от 1 октомври тази година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Инициативата цели да втвърди вече действащите санкции по отношение на руските газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”.

В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбраната за текущата финансова година, който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на дадените проекти.

Миналата седмица Вашингтон предупреди компаниите, работещи по тези проекти, бързо да се изтеглят от тях.

В гласуваните от Камарата поправки става дума за въвеждане на рестрикции срещу чужди лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата и предоставяне на съдове за полагане на тръбите, предназначени за строителството на двата газопровода.

Тези мерки са възможни заради друг санкционен закон, от който държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че премахва отсрочките за част от компаниите, участващи в проектите.

На попадналите в този санкционен списък ще се забрани да работят с американски фирми, а активите им в САЩ ще бъдат замразени.

Миналата седмица дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът твърдо застава срещу едностранните санкции и заплахи за налагането им от страна на САЩ, които засяга интересите на европейски компании, в това число и по отношение на газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”, доколкото подобни мерки са в разрез с международното право.

Самият проект за бюджет за отбраната на САЩ трябва да бъде утвърден в Камарата на представителите и в Сената на Конгреса.

След като двете камари на Конгреса одобрят свои версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите в двата проекта.

После пак ще се гласува в двете камари и след това текстът отива да подпис при държавния глава.

Обикновено този процес продължава до есента и дори до началото на зимата. Поне това са очакванията на Москва, но от друга страна не е сигурно, че двата проекта ще бъдат завършени дотогава.Категория Свят | 2020/07/22 последна редакция в 6:30 PM
Източник : Дневник | Снимка : Google
1206 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки