Кандидатстване за помощи

      Публикувано на Thursday, 28 September , 2017      1593 Прегледа     
Кандидатстване за помощи

  • BG Лондон

Наемателите, които са на помощи

Чисто формално можем да ги разделим на две групи. В първата влизат хората, живеещи в т.нар. council flats. Tе са регистрирани в Housing Association, нямат никакви пари и на тях им се плаща всичко. Те живеят в жилища, които са дадени от собствениците им за стопанисване за 10 годишен период от местната община. Наемите, определени от  Асоциацията са напълно символични, от порядъка на примерно 200 паунда за цяла двустайна къща, която иначе на пазарни наемни цени излиза около 1000 паунда. Хората живеещи в нея се обръщат за помощ към общината, която в крайна сметка поема плащането на този наем.
Слава богу, не знам да има много такива българи. А и тази хора няма какво да ги коментираме, защото те са уредени на гърба на държавата и правят какво ли не само и само да си запазят статута. Умишлено не работят и почват да се разболяват ей така, седейки на дивана, защото не няма дори и най-елементарен фитнес в ежедневието им.

Във втората група влизат хората, на които в даден момент им идва времето да си сменят квартирата или да си наемат самостоятелно място.

Стартираме търсенето на нова квартира

Първите два варианта, които идват наум, са да се свържем с агенция или да намерим  подходяща оферта от сайт като GumTree. Отивайки в GumTree всъщност пак стигаме до някаква агенция, защото повечето агенции рекламират там, или пък попадаме на частен хазяин.  Безспорно, това е по-предпочитаният вариант, защото е логично когато насреща има само един човек, проверките да минат по-безпроблемно и с него да можем по-лесно да се договорим. В този случай трябва да сме особено внимателни относно договора, който подписваме. Той е ключът към нормалното ни пребиваване в тази квартира, пък бил той 2 или 20 страници.

Как гледат квартирните агенции на думата „бенефити”

Всички те бързат да се осведомят още при първия разговор дали получавате или възнамерявате да получавате Housing Benefit.

Когато кажете „Да” на някоя западнолондонска агенция, твърде вероятно е да минете в графата на хората, които трябва да затварят вратата й откъм външната страна.

Когато кажете „Да” на източнолондонска агенция, твърде вероятно е да минете в графата на хората, които трябва да имат гарант. В някои случаи от тях се изисква да внесат и по-голям начален депозит.

Намирате човек със солидна професия, който трябва да си докаже дохода пред агенцията и да гарантира за вашата бъдеща платежоспособност. От вас после се взема обичайният едномесечен депозит и ако пропуснете плащането на наем, на десетия ден започват да тропат на вратата на гаранта ви, за да се вземат парите.

Новодошлите в Англия кандидат-наематели, които все още нямат банкова и кредитна история също не се явяват изгодна „партия” за агенциите, но и в техния случай обикновено се стига до включването на клаузите с гаранта, даването на по-голям депозит и предоставянето на уверение от счетоводител, че клиентът му разполага с пари. По-голямата тежест отново пада върху гарантиращия, от когото се очаква да е скрития ви  финансов „гръб” в ситуацията.

Но все пак, агенциите са място за правене на бизнес. Те реално се интересуват от едно – да  плащате наема си на определената от договора дата. Четейки договора си, някъде там ще откриете клаузата, която отхвърля кандидатурите на хора, получаващи бенефити. В  повечето случаи обаче, тя няма да изиграе решаваща роля при наемането на квартирата.

Ами тогава направо да им спестим някои истини за нас

Тук се позовавам, разбира се, единствено на моя личен опит. По мои наблюдения  агенциите не правят щателни проверки на твърденията на кандидата, че не получава и не възнамерява да получава помощи, защото спазването 1:1 на всички възможни критерии ще се отрази негативно на бизнеса им. Повечето от тях се задоволяват да поискат да им предоставите банкови извлечения. Някои от тях искат справка за последните 3 месеца, други – за цяла година назад. Оттам видимо ще стане ясна картината на вашата платежоспособност.

Дори и ако агенцията поеме известен риск, пускайки ви на новото място, техните интереси ще бъдат защитени по всяко време от безкрайните страници на договора, който бързаме да  подпишем и рядко четем. След слагането на подписа ни, ние се съгласяваме официално да бъдем в уязвима правна позиция при всяко евентуално усложнение във финансите ни. Неспазването на договора дава възможност на агенцията да действа по най-бързия начин за нашето изваждане от квартирата и завеждането на дело за fraud (измама) по бързата процедура – декларирате  платежоспособност, която се оказва, че не притежавате, декларирате че не получавате помощи, а това може да бъде опровергано при всяка една проверка.

Как могат контролират нашите бъдещи постъпки за получаването на Working Tax Credit,  Housing и Council Tax Benefits след като веднъж са ни пуснали вътре?

Помощта Working Tax Credit се дава на базата на ниски трудови доходи на работещи лица. Taм никой няма правото да се заяжда защо получавате детски помощи или подпомагате  доходите си.

Housing Benefit-a вече е проблем. Често пъти истинският хазяин на къщата (лендлордът) поставя като задължително условие в договора, който се подписва чрез агенцията, това, хората в къщата да не кандидатстват за помощи или казано иначе – да не получават пари от трета страна (third party), под която се разбира обикновено местната община, която отпуска Housing и Council Tax Benefits.

Реално, нито хазяинът, нито агенцията имат система за контролиране на вашите действия по отношение на кандидатстването ви за тази помощ, веднъж след като сте се нанесли. В повечето случаи, могат да разчитат единствено на това, че след като подпишете своя Tenancy Agreement, в който е вмъкната въпросната клауза за забрана и решите да кандидатствате за Housing Benefit в местното бюро на общината, служителите по закон са длъжни да ви изискат оригиналния договор за наем и прочитайки го ще ви откажат отпускането на бенефита.

Когато наемаме стая в квартира с други наематели

Когато кандидатствате за Housing Benefit в местната община, трябва да посочите, попълвайки формата за кандидатстване, с кого живеете. Ако делите пространството в една обща къща, трябва да посочите доходите и на другите. При условие, че в къщата живеят примерно още 6 души, много се съмнявам, че останалите ще са склонни да ви предоставят банкови извлечения и информация за доходите си. Казано направо – ще ви откажат, защото това означава да покажат публично, че живеят с по-големи доходи, отколкото декларират.

Housing Benefit-а се дава за жилищно пространство (имот). Ако искате да вземете помощ само за една стая от това споделено жилищно пространство, това теоретически е възможно, но на практика ще засегне интересите на всички останали ваши съквартиранти, които вече получават помощи и са регистрирани в общината. Техните помощи ще бъдат спрени, защото в квартирата официално се появява нов бенефициент. Това ще наложи  повторното преразглеждане и преизчисляване на всички бенефити, регистрирани на адреса. Ако аз декларирам че вземам по 5000 паунда годишен доход, за да се вместя в рамките на необлагаемия минимум, съседната стая също взема 5000, третата – също, тогава сумата, която може да се отпусне на къщата ще стане нищожно малка.

Типичната нашенска ситуация е

някой да вземе къща под наем, в която да пусне и други хора. В общината декларира, че живее сам, за да може да вземе голям размер на Housing и Council Tax Benefit-и. След което започва устно да се договаря с всички следващи наематели на къщата да не кандидатстват за каквато и да е помощ, за да не привлича излишно внимание към адреса. Да не споменаваме, че нерядко се стига до случаи, когато след конфликтна ситуация, някой услужливо подсказва на властите това-онова за въпросния адрес.

Моят съвет към преотстъпващите къщи под наем с повече от 2 души на адреса е … не си струва. Изберете единия от двата начина за подпомагане на бюджета ви и не рискувайте излишно. Подходящите за Housing Benefit жилища са studio flats, както и едностайни и двустайни етажи на къщи и то само при условие, че живеещите в тях биват до един регистрирани в договора, предоставен на общината. Живеем във времена, в които отвсякъде могат да дръпнат кончето и всичко бързо да се разплете.

Относно получаващите Working Tax Credit

на един и същи адрес. Ако например живеете шестима под един покрив и всеки един от вас получава WTC, тази истина лъсва при всяко набиране в компютъра на съответния пощенски код. Колкото е по-голяма цифрата, толкова по-бързо ще дойде проверката. В момента Такс Офиса масово проверява къщи с по 3-4 регистрирани такс кредита.

Пренасяйки своите помощи на ново място, не е лошо да поразпитате вашите съквартиранти за лична информация, колкото и деликатна да е темата, за да не се стигне до положение, при което буквално още на следващата седмица всички да бъдете подложени на проверка.

Това разбира се, не трябва и да ни хвърля в другата крайност на мислене, защото, от друга страна погледнато, нормална е и ситуацията и при която, в един тристаен апартамент или къща, чиито 3 стаи са регистрирани в картотеките на общината, живеят 3 двойки или семейства, получаващи WTC. Ако ползващите тази помощ обаче са 4, съвсем резонно могат да си зададат въпроса „Как така 4 отделни наемателя живеят на това място?”.

Working Tax Credit е „пътуваща” помощ

От вас се изисква при преместване на нов адрес да уведомите Такс Офиса в рамките на 28 дена за това. Това е помощ, базирана изцяло на вашите лични данни (доходи) и никой в новата ви къща няма правото да ви кара да се отказвате от нея или да ви кара да подписвате заявления на хвърчащи листове, че не възнамерявате занапред да кандидатствате. Проблемната ситуация обикновено се решава в предварителния разговор, в който се изяснява ще ни бъде ли там или няма да ни бъде.

Ако новият ви адрес е в същата община, нещата с пререгистрирането на вашия Housing Benefit са по-лесни, но ако се премествате в друг район, цялата процедура по кандидатстването ви се стартира отново, като се взема под внимание предишната сума, която сте получавали. Не е изключено новата община и да откаже да го поднови.

Северино Кожухаров, Safe Advice


Етикети:
Категория BG Лондон | 2017/09/28 последна редакция в 6:00 AM
Източник : | Снимка :
1594 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки