Картина, нарисувана от изкуствен интелект се продаде за 432 хил. долара

      Публикувано на Sunday, 30 June , 2019      1474 Прегледа     
Картина, нарисувана от изкуствен интелект се продаде за 432 хил. долара

  • Любопитно

Аукционната къща “Кристис” продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за почти половин милион долара.

Първоначалната оценка, която аукционната къща направили на произведението, била едва за 7000 – 10 хил. долара.
На картината виждаме портрет на мъж, който е облечен в официални дрехи.

Чертите на лицето са замазани и изглеждат недовършени. Това, което издава необичайния създател на картината, е подписът в долния десен край на платното, който изглежда ето така:

Снимка: Christie\’s

“Портрет на Едмонд Белами” е дело на парижкия арт колектив “Обвиъс” (“очевиден” на английски – б.р.), които създали алгоритъма, отговорен за произведението. Хюго Касел-Дюпре, Пиер Фортел и Готие Верние се интересуват от връзката и преплитането на изкуствения интелект и изобразителното изкуство.

Снимка: Christie\’s

Алгоритъмът, който написали, се състои от две части – първата се казва “генератор”, а втората “дискриминатор”. Системата е получила първоначална база данни от 15 хил. портрета, нарисувани между XIV и XX в.

След като изследва всички портрети, генераторът създава свой собствен.

Целта на втората част от алгоритъма е да сравни новия портрет с тези, направени от хора. Ако открие разлики, значи не е достатъчно добър. Ако обаче алгоритъмът успее да заблуди сам себе си, че картината е нарисувана от човек, то тогава експериментът е успешен.

Снимка: Christie\’s

“Портрет на Едмонд Белами” е част от група портрети, които алгоритъмът е нарисувал на семейство Белами, обясняват от “Обвиъс”.

Макар те да се основават на човешката визия и познания за портрет, това е първото произведение нарисувано от изкуствен интелект, което се продава от голяма аукционна къща.


Етикети:
Категория Любопитно | 2019/06/30 последна редакция в 7:30 AM
Източник : БТВ | Снимка : Google
1475 Прегледа
Коментари Добави КоментарБГ Медия - Медия за Българите в Лондон

Подобни публикации


Живот и Работа в Лондон - Често задавани Въпроси

Актуална и полезна информация за Българите във Великобритания. Новини за Българите в Лондон. Списък с най-често задаваните въпроси за намиране на работа във Великобритания. Полезна информация при подготовка на документи за работа и престой във Великобритания.


Редакционният екип на Лондон ДНЕС би искал да предостави на всички свои читатели от Лондон и целия свят възможността да участват активно в развитието на сайта! Ако си видял нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Лондон ДНЕС заедно с кратък текст.

Можете да се абонирате за страниците ни във Facebook , Google, или да използвате нашия RSS фийд канал, за да четете винаги най-важните новини за Лондон, Великобритания и света.


Имате информация, която искате да достигне до нашите читатели?

Изпрати статия

Спонсорирани връзки